Nyhet | Förlossning

Kvinnor som fått förlossningspsykos ofta missnöjda med vården


bessie webb ljusare
Publicerad den: 2011-03-14
Författare: Besima Aho, Redaktionschef, Netdoktor

Annons

De kvinnor som drabbats av en förlossningspsykos är ofta missnöjda med vården. Det visar nya studier gjorda av barnmorskan och psykiatrisjuksköterskan Inger Engqvist, skriver Dagens Sjuksköterska.

Resultaten från studien visar även att psykosen väcker starka känslor hos både pappan och sjuksköterskor. Nio av tio kvinnor vittnade om en ”överväldigande skräck” under sjukdomstiden och sju av tio kände sig övergivna och missnöjda med den vård de fick.

Annons
Annons

Det behöver dock inte betyda att vården verkligen var dålig då sjukdomen kan påverkas kvinnans ibld av vården, menar Inger Engqvist.

– Det går inte att dela den skrämmande upplevelsen. Så patienten kan känna sig övergiven, även om en sjuksköterska sitter bredvid.

Papporna beskrev rädsla, förvirring, frustration och hjälplöshet inför mammans sjukdom. I vissa fall ledde krisen till en skilsmässa.

Annons
Annons

Inger Engqvist menar att det är viktigt att berätta om postpartumpsykos på föräldrautbildningen. Detta för att papporna ska känna till att det finns och vart de kan vända sig om de behöver hjälp.

Kommentera denna artikel

Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Annons
Annons
Annons