Nyhet | Förlossning

Det gav färre komplikationer vid förlossning

Genom ett nytt arbetssätt har Akademiska sjukhuset lyckats minska förlossningskomplikationer såsom bristningar, akuta kejsarsnitt, blödningar och infektioner.


Carro webb ljusare
Publicerad den: 2018-10-12
Författare: Caroline Holmqvist, Redaktör, Netdoktor, NetdoktorPro

Annons

– Nästan alla våra kvalitetsmått har blivit bättre under det senaste året. En stor del av förklaringen ligger i vårt sätt att kontinuerligt följa upp utdata och snabbt sätta in åtgärder där det behövs, säger Ann Båth, avdelningschef på förlossningen, Akademiska sjukhuset.

I fjol medverkade förlossningsvården i ett pilotprojekt inom värdebaserad vård där målet var att förbättra ett antal viktiga utfallsmått med hjälp av Sveus, ett nationellt samarbetsprojekt för mätning och uppföljning. Analysplattformen gör det möjligt att mäta och utvärdera vårdens medicinska resultat mer eller mindre i realtid. Dessutom kan man jämföra de egna resultaten med andra vårdgivare.

Totalt följde man upp fem huvudsakliga mått:

Annons
Annons
  • Förlossningsrelaterade infektioner
  • Apgar-poäng efter förlossningen (ett mått på det nyfödda barnets vitalitet)
  • Induktioner (igångsättning av förlossning, som så långt som möjligt ska ske på rätt indikationer, vilket bland annat minskar behovet av akuta kejsarsnitt)
  • Robson 1 (gäller förstföderskor där värkarbetet slutar i akuta kejsarsnitt)
  • Patientnöjdhet

 

HAR DU KOLL PÅ PATIENTLAGEN? Lär dig mer om dina rättigheter här!

Nöjdare patienter

Arbetsgrupperna i projektet bestod av både undersköterskor, barnmorskor och läkare.

Enkäter/intervjuer med patienter, journalgranskningar och utarbetande av nya metoder var några av de åtgärder som vidtogs.

Annons
Annons

– Att kunna visualisera resultaten på skärm via så kallade dashboards gör att vi kan utgå från färska siffror och få snabb återkoppling. Vi kan även följa olika mått över tid. Detta hjälper oss att sikta rätt i våra ansträngningar till bättre vård, oavsett om det handlar om kliniska åtgärder eller exempelvis bemanning och belastning på förlossningsavdelningen. Engagerad personal ger nöjdare patienter. Alla ska veta våra mål och vad vi kan göra för att komma dit, säger Ann Båth.

 

    Källor

  • Akademiska sjukhuset - https://www.akademiska.se/om-oss/press-och-kommunikation/pressrum/#/pressreleases/koll-paa-statistiken-gav-faerre-komplikationer-paa-foerlossningen-2754689

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu