Nyhet | Cancer

Strålbehandling till gravida behöver inte skada barnen

Barn till mammor som fått strålningsbehandling eller kemoterapi under graviditeten har inte skadats. Två olika studier kan nu ändra råden för cancerbehandling hos gravida.

Publicerad den: 2014-10-01
Författare: Anna-Cajsa Torkelsson, Redaktör

Annons
Annons
Annons

De båda studierna presenterades under cancerkongressen ESMO i Madrid. Hittills har läkare varit mycket restriktiva med att ge olika cancerbehandlingar till gravida eftersom man ansett att det skulle vara för farligt för barnet.

Men nu pekar båda studierna på att barnen inte behöver ta skada av behandlingen, rapporterar Läkemedelsvärlden. Den första studien följde 38 barn vars mammor fått cytostatika efter den första trimestern av graviditeten. Barnen undersöktes vid två års ålder och visade inga tecken på störningar i mental utveckling. Även barnens hjärtan var normala.

Den andra studien undersökte 16 barn som var allt från ett till nio år gamla, och inte heller på längre sikt syntes några störningar eller andra hälsoeffekter. Forskarna trycker dock fortfarande på vikten av försiktighet, och vill att fler och längre studier genomförs.

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Annons
Annons
Annons