Gör patienten mer delaktig i sin strålbehandling

Omkring hälften av alla cancerpatienter erbjuds idag strålbehandling i Sverige. En tydlig förbättring av upplevelsen vore så enkelt som att kunna boka sina egna behandlingstider. Detta menar Kristina Olausson, doktorand vid Institutionen för strålningsvetenskaper vid Umeå universitet.

Carro webb ljusare
Publicerad den: 2016-12-12
Författare: Caroline Holmqvist, Redaktör, Netdoktor, NetdoktorPro

Annons
Annons
Annons

– Vi har studerat 825 patienters upplevelser av strålbehandling vid sju olika sjukhus. Vi såg att många patienter önskar att de kunde vara med och påverka sina dagliga behandlingstider för att kunna leva sitt liv så normalt som möjligt under de veckor som behandlingen pågår, säger Kristina Olausson.

Hon menar att sjukvården behöver hitta nya lösningar för att ge cancerpatienter större möjlighet att vara med och påverka sin strålbehandling. I studierna framkom även att många patienter ansåg det viktigt med individanpassad information för att förstå vad som händer under strålbehandlingen. Vårdmiljön vid en strålbehandlingsavdelning visade sig också påverka patientupplevelsen i hög grad.

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.
 • Avatar Maggis 2016-12-14 16:36 (3 år sen)

  Jag bor i Stockholm, men bor halva året på landet, ca 10 mil utanför centrum.
  Våren 2012 fick jag bröstcancer, och efter operation strålbehandlades jag under sommaren. Det var viktigt för mig att kunna vara på landet så mycket som möjligt, men det är dåliga kommunikationer dit och skulle innebära alltför långa resor , om ja skulle åka tor varje dag.
  Tack vare det system som fanns på SÖS i Stockholm, kunde jag lösa problemet: måndag em åkte jag in till stan, fick min stråldos , övernattade i stan, strålades tisdag morgon och for tillbaka till landet. Detta upprepades onsdag- torsdag, på fredagen åkte jagin då det passade.
  Detta fungerade alldeles utmärkt, jag fick min strålning, och samtidigt kunde jag njuta av sommaren på landet. ( En annan fördel var också att jag slapp vara ängslig åhör att missa en bestämd tid , särskilt som det ofta är köer på E4)
  Ibland fick jag vänta upp till en halvtimme, men allra oftast bara några minuter.
  Tyvärr lär denn metod ha ändrats u


Annons
Annons
Annons