Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Nyhet | Cancer

Cancercellers kommunikation kan blockeras

Cancerforskare vid Lunds universitet har upptäckt den ”väg” som så kallade exosomer använder när de tar sig in i cancerceller för att driva på tumörutvecklingen. Genom att blockera ”vägen” har de i modellsystem även lyckats hejda exosomers aktivering av cancerceller för elakartade tumörer.
Annons

Forskarna har fokuserat på hur cancerceller kommunicerar med kringliggande celler och hur det driver utvecklingen av elakartade tumörer. Målet för deras studier är de så kallade exosomerna, små virusliknande partiklar som fungerar som ”transportpaket” för genetiskt material och proteiner som skickas mellan celler. Exosomer har en viktig funktion i tumörmiljön, om produktionen av exosomer stängs ner direkt inne i cancercellen, hämmas tumörutvecklingen.

– När vi blockerar vägen in i cellen, blockerar vi också exosomernas funktionella effekter. Det gör att den upptagsvägen nu framstår som ett mycket intressant mål för framtida behandling av cancer, säger Mattias Belting, forskargruppsledare och professor i klinisk onkologi vid Lunds universitet, i ett pressmeddelande.

Annons
Annons
Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.