Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Uppdaterade rekommendationer för primär behandling vid myelom

Under sommaren 2022 reviderades det nationella vårdprogrammet för myelom. Under hösten samma år lanserades en nationell Min vårdplan för samma patientgrupp. Här berättar hematologen Ulf-Henrik Mellqvist om vad förändringarna i vårdprogrammet innebär och vad Min vårdplan egentligen är för något.


Publicerad den: 2022-11-24

Annons

– Det absolut mest centrala är att man har ändrat primär behandling, för det berör mest patienter. Den största ändringen där är att så kallade monoklonala antikroppar, alltså läkemedel som är riktade mot de sjuka cellerna, är godkända i första linjen. Och de är de tillsammans andra väldigt verkningsfulla läkemedel. Så många patienter får alltså fyra läkemedel direkt, säger Ulf-Henrik Mellqvist, som är docent vid hematologsektionen, Sahlgrenska Universitetssjukhuset samt överläkare vid medicinkliniken, Södra Älvsborgs sjukhus.

Rekommendationer om vård och behandling

De olika vårdprogrammen som innehåller rekommendationer för behandling och vård av personer med olika cancerdiagnoser syftar till att ge så jämlik diagnostik, utredning, behandling och uppföljning för patienter som drabbats av en viss typ av cancerdiagnos. Ett sådant vårdprogram finns bland annat för myelom.

Vårdprogrammet för myelom rör alla patienter med diagnosen myelom, det vill säga patienter i olika skeden av sjukdomen. I vårdprogrammet kan man även läsa om nationella rekommendationer som handlar om patienter med monoklonal gammopati, MGUS. 

Vårdpersonal är målgruppen – men patienter kan läsa vårdprogrammet

Målgruppen för vårdprogrammet är de läkare, hematologer, internmedicinare, palliativmedicinare, som har hand om och behandlar patienter med myelom. 

Andra målgrupper är sjuksköterskor, sjukgymnaster, arbetsterapeuter, logopeder, kuratorer och dietister som vårdar dessa patienter. Det kan också användas av annan personal som är involverade i diagnostiken av myelom samt allmänläkare som medverkar i handläggningen i olika skeden av myelom och MGUS har användning av dessa. 

Som patient eller närstående kan man använda vårdprogrammet för att läsa om de olika behandlingar och den vård som rekommenderas. Språket i vårdprogrammen kan dock ibland vara svårbegripligt eftersom det är skrivet för professionen. 

I och med en översyn och en uppdatering av vissa kapitel i vårdprogrammet frågade vi därför Ulf-Henrik Mellqvist som är docent vid hematologsektionen, Sahlgrenska Universitetssjukhuset samt överläkare vid medicinkliniken, Södra Älvsborgs sjukhus, om han kunde förklara lite kort om vilka nyheter som tillkommit med den nya revideringen (2022). 

Ulf-Henrik berättar även om den nationella Min vårdplan som lanserades hösten 2022 för svenska myelompatienter. Hör honom förklara i klippet här ovan. Hör honom berätta i klippet här ovan.  

 

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.
  • Avatar Sören 2022-11-29 11:32 (15 månader sen)

    Intressant o högaktuell för oss


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.

Annons