Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Nyhet | Lymfom

Motion hjälper blodcancerpatienter att tillfriskna

Det är viktigt att patienter som drabbas av blodcancer snabbt kommer på benen. Fysisk aktivitet leder till snabbare tillfrisknande och även färre komplikationer.


Publicerad den: 2014-12-01
Författare: Maria Gustavsson, Redaktör, NetdoktorPro

Annons

– Både lokala studier här på Akademiska och internationellt har de senaste åren visat att blodcancerpatienter som rör sig måttligt, exempelvis går promenader med gångstavar eller tränar på motionscykel, återhämtar sig snabbare och kan åka hem tidigare, säger Sölvi Vejby, sjuksköterska på hematologen och samordnare för levnadsvanefrågor, i ett pressmeddelande från Akademiska sjukhuset.

Patienter som drabbas av leukemi och andra blodcancerformer som t ex myelom kan genomgå en eller flera transplantationsbehandlingar. Därefter blir de ofta sängliggande i perioder.

– Det krävs mycket vilja och motivation från patienten för att sitta upp och vara fysiskt aktiv, men det behövs också rätt utbildning hos personalen om vikten av att röra på sig så att man engagerar och stöttar patienterna på rätt sätt.

Annons
Annons

Till våren inleder Akademiska ett projekt för att motivera fler patienter med blodcancer till ökad fysisk aktivitet. Blodcancerfonden har bidragit med närmare en halv miljon kronor till satsningen som startar i januari.

– Målsättningen är att patienterna ska återhämta sig snabbare och vårdtiderna bli kortare, men också färre infektioner och bättre livskvalitet. Efter studien ska resultaten spridas till hematologiska avdelningar runtom i landet, säger Sölvi Vejby i pressmeddelandet.

Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.

Annons