Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Nyhet | Hudcancer

Många solskyddsmedel får underkänt

Annons

Totalt trettio av 53 testade solskyddskrämer försvann från marknaden när Läkemedelsverket hittade brister. Endast åtta produkter blev godkända direkt i kontrollen.
– Det är olyckligt att företagen inte kände till bestämmelserna bättre, säger Monica Tammela, enhetschef på Läkemedelsverkets avdelning för kosmetika och hygienprodukter.&nbsp

Hon betonar dock att ett underkännande i kontrollen inte nödvändigtvis behöver innebära att solskyddsmedlet är undermåligt, utan det handlar mer om att det finns brister. Varje år säljs solskyddskrämer för omkring 350 miljoner kronor i Sverige och Monica Tammela uppskattar att det på marknaden finns cirka 700 produkter, saluförda av ett 80-tal företag. Det krävs dokumentation av produkten i något EU-land för att produkten ska få säljas inom EU. I Läkemedelsverket kontroll 2008-2009 vände man sig till de omkring 40 företag som har sin dokumentation i Sverige och valde slumpvis ut minst en produkt från varje företag, och kontrollen kom då att omfatta 53 solskyddsmedel.&nbsp

Annons
Annons

42 av produkterna som undersöktes hade allvarliga brister och i 60 procent av fallen hade företagen inte kunnat bevisa solskyddseffekten, skriver Sydsvenskan. Efter att Läkemedelsverket påpekat bristerna valde tillverkarna att i 29 fall ta bort medlen från marknaden. Bara i tolv fall rättade tillverkarna till bristerna. I och med en kontroll av detta slag blir det en förbättring på marknaden, och kunderna får medel med säkrare skyddseffekt. Verket och dess motsvarigheter inom EU granskar nu fortlöpande de nya solskyddsmedel som kommer på marknaden.

Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.