Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Intervju | Hudcancer

Så använder du solskydd på rätt sätt

De flesta vet att man ska skydda sig mot solen, men det kan vara lite klurigt att veta hur man ska tänka kring alla solskydd och solkrämer som finns att välja mellan. Här hjälper Eva Eken, hudläkaren och specialist i dermatologi, oss att räta ut några frågetecken. 


Publicerad den: 2018-05-29

Så använder du solskydd på rätt sätt
Annons

– Solskydd behöver man framför allt under sommarhalvåret och om man vet att man kommer vara ute i direkt solljus och inte har möjlighet att skydda sig med kläder, säger Eva Eken.

Lever du med en MPN-diagnos? Då vill vi bjuda in dig till att delta i en enkätundersökning. Enkäten omfattar diagnoserna Polycytemia vera (PV), Essentiell trombocytemi (ET) och Myelofibros (MF) - Svara på enkäten »

Ett riskbeteende att sola för mycket

static1.squarespace.com

Eva Eken, hudläkaren och specialist i dermatologi

Vi svenskar är riktiga soldyrkare och älskar att vistas ute så snart solen tittar fram på vårkanten. Många av oss som gillar också att få en gyllenbrun och fräsch hud. Men att sola mycket och för länge är ett typ av riskbeteende, menar Eva Eken, hudläkaren och specialist i dermatologi.

–  Vi är inomhus och får nästan inte någon sol alls under stora delar av året och sedan exponerar vi oss massivt för att snabbt uppnå den där efterlängtade solbrännan. Ofta kan det vara en falsk trygghet att solskydd ska förhindra uppkomsten av hudcancer, och många smörjer in sig och ligger många timmar i direkt sol för att blir bruna. Det är ett riskbeteende, säger Eva Eken. 

 

Annons
Annons

 Hon menar att vi bör omvärdera vår vilja att bli solbrända och bruna. 

 – Det är många svenskar med ljus hy som exponerar sig alldeles för mycket i solen i strävan att bli bruna. Och då kanske man måste ställa sig frågan om det är värt det eller inte, säger hon.

Annons
Annons

I första hand ska försöka hålla sig i skuggan, framför allt mellan klockan 11.00 och 15.00 då solen är som starkast. Om man ska vara i solen är det bästa skyddet kläder.

– Och de delar som inte täcks av kläder som ansikte, handrygg och dekolletage bör man skydda med solkräm. Människor som är ute mycket i trädgården eller på sjön, men inte i syfte att sola glömmer ofta bort att smörja in ansikte handryggar och dekolletage och det märks när vi kommer upp i åren och skivepitelcancrar och cellförändringar dyker upp på just de ytorna.

 

Stora mängder solkräm behövs

Eva Eken menar också att många av oss underskattar mängden solkräm och använder alldeles för lite.

– I de studier som är gjorda på solkrämer har man förbrukat väldigt stora mängder solkräm för att täcka huden så att den ska ge ett korrekt skydd. Så om man då skulle smörja in hela kroppen med korrekt mängd solkräm skulle det gå åt en tub på hundra gram på bara några dagar, säger hon.

Fysikaliskt eller kemiskt filter?

Täckande kläder och skugga är alltså bästa skyddet mot solen, men många föräldrar kan nog vittna om att det kan vara svårt att tvinga sina barn att bära kläder en varm sommardag. Men det finns ju så många olika solskydd att välja på: De med kemiska filter eller fysikaliska filter och ofta finns det de som är en kombination av båda. Så vad är det för skillnad på dem och vilket passar bäst för barnen?

Vill du lära dig mer? Prenumerera på våra utskick

Du kan avsäga dig våra utskick när som helst genom att klicka på en länk som finns i alla utskick. Läs mer om Netdoktors personuppgiftspolicy här .

– Kemiska filter är föreningar som omvandlar solensenergi till värme på huden genom en kemisk reaktion. Och fysikaliska filter det är sådana filter som oftast innehåller zinkoxid och titandioxid och som får solens strålar att studsa tillbaka, berättar Eva Eken.

Men många solkrämer innehåller en kombination av många olika typer av filter, helt enkelt för att kunna täcka ett helt spektrum av solstrålar.

–  Fysikaliska filter, som inte är sönderdelade i jättesmå partiklar, är ofta de som ser väldigt vita ut på huden. Det är de man i första hand rekommenderar för barn - för där vet man att riskerna med sådana filter är väldigt små. Men helst ska man välja kläder som täcker, det är det allra bästa.

– Och hos barn ska man inte heller eftersträva att de ska få för mycket färg, utan man ska försöka bibehålla sin hudton även på sommaren.

Det är också viktigt att smörja in sig på nytt efter att man har badat eller svettats mycket.

 

Man ska inte undvika solen helt

Rädslan för solen får dock inte få oss att sitta inne hela sommaren. Trots att solens strålar kan vara skadlig så gör de också nytta, poängterar Eva. 

– Det finns ju studier som visar på att personer som är ute mycket är friskare och lever längre, så man ska naturligtvis inte eftersträva att sitta inne och undvika solen till varje pris. Små små doser av sol, gärna på morgon och eftermiddag, är hälsobringande och ger oss bland annat D-vitamin som vi behöver.

– Allting faller sig ganska naturligt om man försöker att inte eftersträva så mycket solbränna. Då kommer man per automatik få ett sundare förhållningssätt till solen säger Eva Eken.

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.