Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Farliga leverfläckar? Så ser hudcancer ut

Vilka leverfläckar/födelsemärken är farliga och hur ser de i så fall ut? Här kan du se bilder och få några råd på vad du ska vara uppmärksam på när det kommer till onormala leverfläckar.


Publicerad den: 2018-06-29 Uppdaterad den: 2022-09-15
Författare: Elina Mattsson, Redaktör, Netdoktor

Annons

Leverfläckar/födelsemärken kan skilja sig stort till utseende i form och färg. De flesta är helt ofarliga, men vissa kan utvecklas till hudcancer. Därför är det viktigt att man håller lite koll på sina fläckar och är uppmärksam på förändringar i dem.

 • I huden finns färgämnet melanin som ger den bruna färgen på huden vid solning. Leverfläckar är en ansamling av detta färgämne som uppkommer när det finns många celler i just det området som tillverkar melanin.
 • En del föds med leverfläckar, men de flesta utan.
 • Fler och fler födelsemärken uppkommer fram till 30-årsåldern ungefär.
 • Hur många fläckar man får beror på både medfödda egenskaper och på hur mycket man exponeras för solljus.
 • På läkarspråk kallar man leverfläckar för ”Nevi” (ett nevus, flera nevi).

Så ser en onormal leverfläck ut – hudläkaren förklarar

Den allvarligaste hudcancerformen kallas Malignt melanom och beror oftast på att man har bränt sig i solen många gånger.  Här  beskriver Eva Eken, hudläkare och specialist i dermatologi, olika typer av elakartade hudfläckar. 

Vill du lära dig mer? Prenumerera på våra utskick

Du kan avsäga dig våra utskick när som helst genom att klicka på en länk som finns i alla utskick. Läs mer om Netdoktors personuppgiftspolicy här .

Dysplastiskt nevusdysplasisk nevus2

– Här ses ett födelsemärke som har oregelbunden färg och form. Ett sådant födelsemärke kan vara svårt att skilja från ett mycket tidigt malignt melanom och om det förändras över tid bör det opereras bort.

Lentigo malignalentigo mal

– Vanligast förekommande i ansiktet. Lentigo maligna melanom ser oftast ut som en oregelbundet pigmenterad fläck ibland med svartpeppar-liknande mörk pigmentering.

 

Nodulärt melanomnodulart melanom

– Här ses en kupolformad, delvis pigmenterad, men till större delen helt pigmentlös (amelanotisk) förändring som sannolikt dykt upp under kortare tid. Detta är en tjockare typ av malignt melanom som är mer aggressivt och måste åtgärdas skyndsamt.

  

Tunt malignt melanomtunt mal mel2

– Här ses en förändring som sannolikt tillväxer, har oregelbunden färg och form och färgerna går från brunrött till svart. Förändringen är inte alls upphöjd utan går i plan med huden i övrigt.

  

Akralt melanomakralt melanom

– Här ses ett avancerat flerfärgat rött/brunt/svart malignt melanom som går upp i nagelanlaget och täcker större delen av nagelbädden. Tilltagande pigmentering eller sårbildning under en nagel ska alltid kontrolleras av hudläkare, säger Eva Eken.

 

Detta ska du vara uppmärksam på:

Det kan vara klurigt att själv bedöma om en leverfläck är normal eller inte. Men det finns vissa saker du kan vara uppmärksam på.

Låt läkare kolla upp leverfläcken om den…

 • har en oregelbunden form.
 • har oregelbunden/oskarp kant.
 • ändrar färg.
 • har olika färger.
 • successivt växter.
 • kliar.
 • blöder.
 • är större än fem millimeter (cancer kan dock även uppstå i mindre leverfläckar).

Se över din hud regelbundet

Ungefär hälften av alla maligna melanom uppstår i gamla leverfläckar/födelsemärken (nevi) och hälften i tidigare frisk hud (de novo). Speciellt uppmärksam ska man vara om man får nya födelsemärken efter 30-årsåldern.  

Det är därför viktigt att se över sin egen hud regelbundet  och höra av sig till läkare om man får nya avvikande nevi på kroppen. De kan dyka upp var som helst, även i hårbotten eller genitalområdet.

Annons
Annons

Så tar man bort födelsemärken

Om man misstänker hudcancer kan man behöva ta bort leverfläcken och det gör man genom att skära bort dem.

– Med få undantag bör födelsemärken tas bort i sin helhet och skickas för analys. Det betyder att man måste skära bort dem med lite marginal och gå igenom hela huden ner till underhudsfettet och sätta några stygn, säger Eva Eken och fortsätter:

– I enstaka fall tas födelsemärken bort av estetiska skäl vilket kan lämpa sig för hudfärgade utstående äldre födelsemärken. Dessa kan åtgärdas med laser eller så kallad "shave" där endast toppen tas bort men då bör födelsemärket undersökas av hudläkare först.

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.
 • Avatar Tidigare användare 2019-09-16 13:29 (3 år sen)

  Först och främst: Bettina, beklagar verkligen din erfarenhet/upplevelse av den så kallade ”sjukvården” som säkert räknades som kompetent och oslagbar en gång i tiden! Numera är sjukvården något av det största fiasko vi har i Sverige.
  Ska man orka kriga sig till en diagnos, prognos eller undersökning, då får man se till att vara frisk, annars orkar man inte med allt som krävs.
  Det går helt enkelt inte att räkna med behandling eller åtgärd i tid. Är patienten dessutom 40+ så kan man bara glömma att få ens ett svar på en remiss i vettig tid.
  Jag ställer mig absolut frågan vart vården tagit vägen? Vi hade en närapå fantastisk vårdapparat under tiden jag växte upp. Numera får man ha en kofot med sig så man orkar bryta upp dörren på sjukhuset.
  Sjukvården är det som är sjukast i Sverige! Usch...

 • Avatar 2019-04-12 13:09 (3 år sen)

  Har en leverfläck som kliar. Skulle behöva ta bort den tror jag. Min syster har malinkt melanom och min pappa tar alltid bort fläckar.

 • Avatar Tidigare användare 2019-02-24 01:24 (4 år sen)

  Har en svart, tunn fläck på övre handleden. (vid klockan på vänster handled). Den är inte "upphöjd" utan helt slät! Vet inte hur länge jag haft den, men tror inte att den vuxit. Har haft malignt melanom två ggr tidigare, men då på ryggen. De har varit något "upphöjda". Första gången var 19 år sedan. Andra gången ca sex-sju år sedan.Inget problem med dem trots att båda var maligna. Vad menar ni med publicering? Vill helst inte bli publicerad. Är det inte OK med svar via E-mail?
  Mvh
  Annette Svensson

 • Avatar Tidigare användare 2019-02-11 19:43 (4 år sen)

  Har en kupolformad utväxt till vänster på kroppen som är lite sladdrig, verkar vara fylld med någon vätska. Är den farlig? Jag har tagit bort ca: 120 bruna fläckar under 50 års tid, både brännt och fryst bort, men har ett ständigt kliande precis som min far. I dagarna tog jag bort ett aggressivt basiliom, på näsan. Det är mycket svårt att få hjälp via VC att ta bort dessa kliande "bestar" för det kallas alltid för mjällvårtor. Har ett ca 1,5 cm stor brun fläck i hårbotten, som kliar när det är varmt. var kan man få en riktig genomgång av sina fläckar. Många av mina syns inte förrän man kommer nära och hela huden ser alldeles prickig ut.

 • Avatar Tidigare användare 2018-07-27 20:05 (4 år sen)

  Jag frågade hudspecialisten om det var malignt melanom det svarta jag hade under stortånageln. Nej nej, du har för trånga skor. Kom tillbaka om en månad. Jag fick tjata mig till en provtagning o fick vänta 1 månad på den. Svaret var malignt melanom och strax innan jag skulle opereras på K S fick jag metastaser

 • Avatar Tidigare användare 2018-07-27 16:35 (4 år sen)

  Har ett litet sår mitt på underläppen som har strålats på Sahlgrenska några ggr?. Det återkommer i mindre skala trots skyddstick på + 50. Vill helst slippa vidsre åtgärder, är det ok?

 • Avatar Tidigare användare 2018-07-2 22:08 (4 år sen)

  Ja informationen var absålut till hjälp. Ska nog ta kontakt med läk o visa upp mina ”prickar”

 • Avatar Tidigare användare 2018-07-2 18:50 (4 år sen)

  Lärt mig nå´t nytt

 • Avatar Tidigare användare 2018-07-2 15:49 (4 år sen)

  Kan ni även visa bild på Arkitisk kreatos. Jag fick operera bort och kylbehandla 2 halv centimeter stora märken i vintras på Danderys sjukhus. Det är inte vad jag förstår, bara malign melanom som behöver tas bort.


Annons