Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Antalet fall av malignt melanom fortsätter öka

Malignt melanom, den allvarligaste formen av hudcancer, är den cancerform som ökat mest i västvärlden de senaste åren. Och ökningen är störst i Skandinavien och Schweiz, vilket bland annat kan bero på ändrade solvanor och intensivt solande, berättar hudspecialisten Mats Berg, som även är Netdoktor expert inom hud och hår.
Annons

– Man kan ju undra när ökningen ska avta men än så länge ser vi ingenting som tyder på en tillbakagång av hudcancer. Och med tanke på att de ändrade solvanorna som vi kan se sedan drygt 20 år tillbaka i tiden, som att man till exempel åker på solsemester mitt i vinter&nbspsamt att man ligger ute och pressar varma soldagar, inte avtar så&nbsptror jag tyvärr inte att vi har sett toppen än, säger Mats Berg, docent, överläkare och verksamhetschef vid Hudkliniken, Sörmland.

Behövs jätteinsatser mot hudcancern

Han berättar för Netdoktor att det förmodligen behövs jätteinsatser för att få bukt med ökningen. Han menar att det i princip behövs insatser i stil med de åtgärder som Australien vidtagit, som under lång tid haft dubbelt så hög hudcancerfrekvens jämfört med övriga västvärlden.
– I Australien har man formligen bombarderat befolkningen med information om riskerna med för intensivt solande, och hudcancern malignt melanom. Tyvärr är vi inte riktigt där än i Sverige, jag tror det krävs tuffare åtgärder för att vi ska se en minskning. Många är redan i dag medvetna om riskerna och är försiktiga, men det är inte tillräckligt många.

Nya vanor ökar risken för hudcancer

En av de absolut största anledningarna till den ständiga ökningen är att svenskar rent generellt vistas mer inomhus i dag än förr i tiden, för att sedan under korta perioder sola väldigt intensivt, vilket ökar risken för brännskador.
– Det är inte antalet soltimmar som ökar risken för malignt melanom, utan det farliga är att bränna sig. Det bästa man kan göra för att minska risken är att vistas utomhus under hela året och inte vara innesittande hela vintern för att sedan pressa i solen under sommaren. Jag skulle inte heller rekommendera att&nbspfara till till exempel Thailand mitt i vintern då man är som vitast, utan då är det bättre att ta en sådan semester i september då man förhoppningsvis byggt upp ett långsamt skydd under sommaren. Och under högsommaren i Sverige bör man försöka undvika att vistas i den stekande solen mellan 11.00 och 15.00.

Annons
Annons

Osäkert om krämer skyddar mot malignt melanom

Samtidigt märks ett ökat intresse bland svenskar för att skydda sig mot solens strålar. Till exempel har försäljningen av solskyddsmedel närapå fördubblats mellan 2003 och 2008, men hur effektiva är egentligen olika solskyddskrämer?
– Solskyddsmedel är ju bra mot slitage av huden, åldrande av huden och snällare former av hudcancer. Men, det är väldigt viktigt att påpeka, och att ha i åtanke, att det inte finns några vetenskapliga studier som pekar på att solskyddskrämer faktiskt skyddar mot den elakartade hudcancerformen, malignt melanom. Trots att krämerna kan hjälpa mot de värsta, synliga, brännskadorna så finns det alltså inga belägg för att de minskar riskerna för malignt melanom.&nbspDet enda, och bästa sättet är helt enkelt att vistas med måtta i solen.

Avslutningsvis påpekar Mats Berg att det viktigaste är att försöka tänka klokt när solen och värmen gör sig påmind.
– Visst är det skönt med sol och värme och vi behöver det, särskilt här i norden där vi annars har det ganska solfattigt. Solen har även många positiva hälsoeffekter som vi människor behöver, men man måste också vara medveten om riskerna med för intenvist solande. Men, för den delen ska&nbspman inte sitta inne hela dagarna utan njut av värmen -&nbspmen gör det med måtta. Sitt inte för stilla i solen&nbspoch skydda dig med till exempel en t-shirt,&nbspavslutar Mats Berg, docent, överläkare och verksamhetschef vid Hudkliniken, Sörmland.

Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.
  • Avatar Tidigare användare 2016-02-5 10:59 (8 år sen)

    Har forskningen inte tänkt på att solcremer och ökat antal malignt melanom ev hör ihop ? Endel del solcremer innehåller cancerframkallande substanser. Varför går man inte ut med det ?
    Visst, det handlar om pengar. Men människoliv är väl ändå mer värt än
    pengar kan jag tycka. Hur resonerar man om det här ?


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.