Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Nyhet | Barn

1177 Vårdguiden lex-Maria anmäls – gav felaktigt råd

Ett några år gammalt barn insjuknade hastigt i hög feber och fick utslag på kroppen varpå mamman ringde till 1177 Vårdguiden för att få råd. Nu lex Maria anmäls fallet efter att modern ska ha fått rådet att avvakta när barnet i själva verket skulle ha kunnat ha blodförgiftning.
Annons

I anmälan mot den aktuella 1177 Vårdguiden, som ligger i södra Sverige, rör det sig om en situation som skulle kunnat medföra allvarlig vårdskada eftersom barnet drabbats av misstänkt sepsis, blodförgiftning, skriver Dagens Medicin.

Ett några år gammalt barn insjuknade hastigt i feber och fick utslag som uppkom hastigt på och spridit sig från fötterna upp mot underbenen. När modern ringde till 1177 Vårdguiden fick hon svaret att det rörde sig om tredagarsfeber eller höstblåsor men att det i sällsynta fall skulle kunna vara en allvarlig sjukdom. Hon uppmanades att avvakta om inte utslagen spred sig eller febern steg över 41 grader Celsius, något som mamman inte lyssnade på och bestämde sig för att söka akut hjälp redan samma dag.

Väl på akuten vårdades barnet för misstänkt blodförgiftning och förbättrades efter intravenös antibiotikabehandling. Barnet diagnostiserades dock med ospecificerad bakteriell infektion.

Annons
Annons

Nu lex Maria- anmäls 1177 Vårdguiden eftersom situationen skulle ha kunnat orsaka allvarlig vårdskada. 

Annons
Annons

Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.