Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Nyhet | Barn

Uppmaning: Lägg bort mobilen och undvik drunkningsolyckor

Drunkningsolyckor sker oftast tyst men snabbt och kan hända på de flesta platser där det finns vatten, även i en vattenpöl. Därför uppmanar nu Region Västerbotten vuxna att lägga bort mobilen när barnen är nära vatten.


Publicerad den: 2019-07-08
Författare: Elina Mattsson, Redaktör, Netdoktor

barn-vatten
Annons

Drunkningsolyckor kan hända i sjöar, på öppet hav eller i ett badkar. Men även i väldigt grunt vatten som i en vattenpöl.

– Barn under tre år ramlar lätt och kan även drunkna i vatten som de bottnar i eftersom de har svårt att resa sig upp. Vattnet behöver inte vara djupt för att det ska vara farligt, säger Niklas Larsson, narkosläkare och medicinsk chef vid intensivvårdsavdelningen på Norrlands universitetssjukhus, i ett pressmeddelande från Region Västerbotten.

Niklas Larsson menar att man som förälder aldrig ska lämna barnen utan uppsyn om det finns vatten inom gångavstånd, även om det är mycket människor i närheten. Det är inte säkert att någon ser vad som händer.

Vill du lära dig mer? Prenumerera på våra utskick

Du kan avsäga dig våra utskick när som helst genom att klicka på en länk som finns i alla utskick. Läs mer om Netdoktors personuppgiftspolicy här .

”Dyk inte i grunt vatten”

Han uppmanar även alla sommar-badare att ta reda på hur det ser ut under vattenytan vid badplatsen.

– Jag har sett alltför många personer som kommit in med nackskador, framför allt i de översta kotorna. Dyk inte i grunt vatten, säger Niklas Larsson.

Region Västerbottens tips för en säker badsommar:
  • Lägg bort mobilen och surfplattan när barnen badar.
  • Lämna aldrig barn ensamma i närheten av, eller i vatten.
  • Lämna aldrig över ansvaret på ett annat barn.
  • Töm ut vattnet ur flyttbara små pooler när de inte används.
  • Var inte längre bort än att du kan ta tag i barnet. Barn som är yngre än tre år ska vara på gripavstånd.
Annons
Annons

    Källor

  • Region Västerbotten - http://www.mynewsdesk.com/se/regionvasterbotten/pressreleases/laegg-undan-mobilen-naer-barnen-aer-vid-vatten-2891104

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Annons