Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Nyhet | Barn

Stort barnafödande trots krisen

Annons

Fortsatt högt barnafödande och färre utvandrare&nbspbidrar till att Sveriges befolkning nästan har ökat till 9,3 miljoner människor under första halvåret i år. Historisk sett är barnafödande klar konjunkturberoende. Till exempel märktes en klar minskning under krisåren på 1930-talen och 1990-talen, men trots nuvarande kris fortsätter barnafödande att öka.

En&nbspförklaring till att barnafödandet inte tycks minska nu är att många svenskar redan har skjutit upp beslutet att skaffa barn. Snittåldern för nyblivna föräldrar har under de senaste åren ökat markant och många har helt enkelt inte möjlighet att vänta längre. Men en annan faktor som bidrar till ökad befolkning är att antalet personer som avled under första halvåret i år är långt färre än barn som föddes i Sverige. Dessutom flyttade betydligt färre svenskar utomlands, vilket gett ett invandraröverskott på 27 097 personer. Den totala svenska befolkningen ökade därmed till
9 295 359 personer den 30 juni i år.

Annons
Annons
Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.