Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Sämre skolresultat när föräldern har depression

Hur föräldrar mår psykiskt kan påverka deras barns prestationer i skolan. En ny studie som publicerats i JAMA Psychaiatry visar att barn till föräldrar med depression får försämrade skolresultat. Särskilt flickor till mammor med depression tycks prestera sämre.
Sämre skolresultat när föräldern har depression
Annons

Genom att studera föräldrars sjukjournaler och deras barns slutbetyg från grundskolan kom forskarna fram till att barn till föräldrar som diagnostiserats med depression gör sämre ifrån sig i skolan. Det rapporterar Sveriges Radios vetenskapsredaktion. Studien omfattar över en miljon barn födda mellan 1998 och 1994 i Sverige.

Mammans depression påverkar dottern

Sveriges Radio har låtit intervjua Bo Runesson, professor i psykiatri vid Karolinska institutet. Han säger till radion att tack vare att man har ett stå stort material har man kunnat göra noggrannare studier än vad som tidigare gjorts. Exempelvis har man kunnat se att mammors depression betyder särskilt mycket för dottern. Fynd som professorn bedömer som intressanta och värdefulla.

Forskarna är noga med att poängtera att det kan finnas andra bakomliggande orsaker till att barnens skolresultat är låga.

Vill du lära dig mer? Prenumerera på våra utskick

Du kan avsäga dig våra utskick när som helst genom att klicka på en länk som finns i alla utskick. Läs mer om Netdoktors personuppgiftspolicy här .

Annons
Annons

Referens: S Hanyang, et al. Associations of Parental Depression With Child School Performance at Age 16 Years in Sweden. JAMA Psychiatry. Published online February 03, 2016. doi:10.1001/jamapsychiatry.2015.2917 

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.
  • Avatar Tidigare användare 2016-02-5 15:34 (7 år sen)

    Ja, inte så konstigt när jag tänker efter. Har en mamma som varit deprimerad hela sitt liv och fick diagnosen bipolär när hon var 80 år. Mina skolresultat har aldrig varit bra och jag har alltid varit rädd för att lämna mamma för utbildning. Fick själv depressioner.


Annons