Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Nyhet | Barn

Många läkare missar barnmisshandel

Annons

Läkare misstog var femte fraktur för en olycka när det i själva verket handlade om en fraktur orsakad av barnmisshandel. Det visar en ny studie som publiceras på hemsidan för tidskriften Pediatrics. Det är forskare vid University of Toronto i Kanada som genomfört studien och de kom fram till att det var vanligare att misshandeln inte upptäcktes om barnet inte hade undersökts av en barnläkare. Även tidigare studier har belyst problemet att läkare kan ha svårt att skilja på benbrott som vållats av misshandel från sådana som orsakats av olyckor.&nbspEnligt forskarna är detta första gången som en studie granskat hur pass vanligt det är.

Totalt har de gått igenom uppgifter om totalt 258 barn över tre år som behandlats för frakturer orsakade av misshandel på Hospital for Sick Children i Toronto, Kanada mellan januari 1993 och december 2007. Och det som framkom var att var femte av de studerade barnen, 20,9 procent, hade varit på minst ett tidigare läkarbesök där man hade missat att frakturen orsakats av misshandel. Forskarna anser att deras resultat pekar på att läkare bör kontrollera andra faktorer som kan tyda på misshandel när de träffar barn med frakturer.

Annons
Annons
Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.