Nyhet | Barn

Många extremt för tidigt födda klarar sig bra

Farhågorna kom på skam – de flesta barn som fötts extremt för tidigt klarar sig bra, visar ny forskning. Två tredjedelar av de för tidigt födda barnen i studien var helt friska när de började skolan.

Publicerad den: 2015-06-10
Författare: Anna-Cajsa Torkelsson, Redaktör

Annons

Varje år föds i Sverige 230 barn före vecka 27 i graviditeten. Sedan 2004 har alla dessa tidigt födda barn som överlevt sin ettårsdag följts av forskare. När de har börjat skolan har de fått genomgå ett test. Resultaten visar att de flesta barn klarar sig bra.

Annons
Annons

– 66 procent är friska, det vill säga att de har inget eller bara lindrigt handikapp. Våra farhågor har kommit lite på skam, säger Karin Källén, professor i reproduktionsepidemiologi, till Vetenskapsradion.

En tredjedel av barnen var helt friska, en tredjedel hade något längre IQ men fortfarande inom normalgränsen, medan den sista tredjedelen hade fått värre hjärnskador och kommer behöva gå i särskola.

Annons
Annons

Nästa uppföljning kommer att göras när barnen fyllt 11. Kanske kan man då upptäcka mer subtila hjärnskador.

Idag drar de flesta sjukhus gränsen för livräddande insatser på för tidigt födda i vecka 22 eller 23. Bland dessa barn var 40 procent av barnen friska eller med bara milda funktionshinder. Det går dock inte att dra några säkra statistiska slutsatser kring dessa barn eftersom underlaget i dessa grupper var så pass litet.

Kommentera denna artikel

Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Annons
Annons
Annons