Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Kraftig ökning av kikhostafall

Sjukfall i kikhosta har under augusti och september ökat kraftigt jämfört med årets tidigare månader. Nu ger Folkhälsomyndigheten ut nya rekommendationer och utbildning till sjukvården, rapporterar Svt Nyheter.

D0C061E2 91E3 41C2 A087 67D824C7D69B
Publicerad den: 2016-10-12

Annons

Tack vare vaccinering mot kikhosta de senaste tjugo åren har antalet kikhostefall kraftigt sjunkit. Innan dess hade man haft en uppehåll i vaccineringen mot kikhosta i 17 år. 1995 hade Sverige drygt 10 700 kikhostefall jämfört med 169 fall om året 2011. Men något hände 2014 då antalet smittade trefaldigades.

Vet inte varför kikhosta ökat

Varför det skett en kraftig ökning av antalet fall just under de två föregående månaderna vet man inte på Folkhälsomyndigheten och myndigheten tror heller inte att vi kommer komma ner på det låga insjuknandet som var 2011.

– De flesta infektionssjukdomarna har en säsongsvariation, säger Bernice Aronsson, barnläkare, och utredare på Folkhälsomyndigheten. Vi tycker att vi ser ett mönster. Att sjukfallen ökar i juli till september och så ligger ökningen kvar till december. Det har vi sett under de senaste åren då vi har haft en högre förekomst av kikhosta. Kanske sprids bakterien oftare under de fuktiga sommarmånaderna eftersom den smittar via luften.

Annons
Annons

Allvarlig sjukdom – främst för spädbarn

Sjukdomen kan för vuxna hålla i sig i veckor och även leda till sjukskrivningar. Men för spädbarn, särskilt de allra yngsta, är den direkt livshotande. Vaccinering av spädbarn får inte ges till barn yngre än 2,5 månad och om de smittas och inte behandlas tidigt kan det leda till deras död.

Under 2014 och 2015 dog det sammanlagt tre spädbarn, innan dess dog ett barn vartannat år på grund av kikhosta. Eftersom sjukdomen varit ovanlig i så många år tror Folkhälsomyndigheten att sjukvården inte tänker på att det kan vara kikhosta. Därför har myndigheten nu kommit ut med nya rekommendationer och utbildning till sjukvården för att hindra att spädbarn blir allvarligt sjuka.

Kikhosta ökar även utanför Sverige

Kikhostafallen ökar inte bara i Sverige. I såväl USA som Storbritannien har det skett en ökning.  Vaccinet skyddar bara till 80 procent och skyddet håller bara i sex till sju år.

– En dos vaccin skyddar mot sjukdomen men man kan sätta in förebyggande antibiotika och då slipper spädbarnen ofta att bli allvarligt sjuka. Och det kan man göra redan på de nyfödda. Så man kan göra väldigt mycket trots att vi inte kan vaccinera före 2,5 månaders ålder. Men då måste vi veta att kikhosta förekommer och att symptomen kan vara lite diffusa, säger Bernice Aronsson.

Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.
  • Avatar Tidigare användare 2016-10-12 14:40 (8 år sen)

    Är det inte pga alla som reser en massa och att det flyttar hit en massa folk från andra länder som har med sig smitta?


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.