Hur ska vaccinbristen stoppas?

Det lider brist på vaccin mot sjukdomar som polio, kikhosta och tuberkulos. Under sommaren som gått har barnavårdscentraler runt om i landet haft svårt att klara det nationella barnvaccinprogrammet. I ett möte under gårdagen diskuterade Sveriges kommuner och landsting tillsammans med myndigheter hur vaccinbristen ska hanteras.

erika-sjoo
Publicerad den: 2015-09-18
Författare: Erika Sjöö, Redaktör

Annons

– Vi har tittat på, hur vi kan se till att det vaccin som finns används på bästa sett. Om vi har färre doser än vad vi normalt sett har så ska vi ge dem till de som allra mest behöver det, enkelt uttryckt är att vaccinet ska gå till de yngsta ovaccinerade barnen, säger Hans Karlsson, chef för avdelningen för vård och omsorg på Sveriges Kommuner och Landsting i ett inslag i Sveriges Radio.

Produceras för lite vaccin

Anledningen till att det lider brist på vaccin är att det helt enkelt produceras för lite. Det har medfört att flera landsting tvingats stoppa vaccineringen av barn som är fem eller 6 år gamla. Femåriga barn får vänta på sin andra vaccinering vilket kan medföra att ovaccinerade småsyskon smittas.

- Nu vet vi att företagen inte har kunnat producera och då funderar vi på om vi kan jobba på ett annat sett för att underlätta för producenten att verkligen ha de här doserna, säger Hans Karlsson till Sveriges Radio.

Annons
Annons

Vaccinlager möjlig lösning

I nästa vecka ska Sveriges kommuner och landsting presentera ett förslag på hur tillgången till vaccin ska lösas. Kanske kan Sverige ta efter Norge och Finland som byggt upp ett vaccinlager.

I dagsläget är det upp till varje landsting att se till att det finns vaccin.

- Vi tänker att det är bättre att lösa detta på nationell nivå, att få en överblick över det här och att vi får en vård även när det gäller vaccinationer som är jämlik vård över hela landet, säger Hans Karlsson, chef för avdelningen för vård och omsorg på Sveriges kommuner och landsting till Sveriges Radio. 

Annons
Annons

Kommentera denna artikel

Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Annons
Annons
Annons