Fler barn får diagnosen uppgivenhetssyndrom

Antalet apatiska barn ökar igen. 2014 fick 28 barn med svenskt personnummer diagnosen uppgivenhetssyndrom, 2015 var motsvarande siffra 52. Detta enligt Socialstyrelsen som nu vill veta mer om orsaken.

Caroline
Publicerad den: 2017-01-27
Författare: Caroline Holmqvist, Redaktör, Netdoktor, NetdoktorPro

Annons

Antalet barn med diagnosen uppgivenhetssyndrom har ökat från 28 till 52 barn mellan åren 2014 och 2015. Detta gäller barn med svenskt personnummer. För barn utan svenskt personnummer, och med så kallat reservnummer, var motsvarande siffror 68 respektive 89.

Siffrorna från Socialstyrelsens patientregister är något osäker men har ändå resulterat i att myndigheten nyligen hade ett internt möte i frågan. Något som framkom var att orsaken till ökning till mångt och mycket är oklar. Därför ska myndigheten nu inleda en förstudie för att få fram säkrare uppgifter om hur situationen verkligen ser ut. Därefter kan de ta ställning till samverkan med Migrationsverket samt behov av revidering av myndighetens vägledning ”Barn med uppgivenhetssyndrom”.

Kommentera denna artikel

Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.
  • Avatar 2017-01-27 19:58 (12 månader sen)

    På tiden att uppmärksamma den fruktansvärda tillstånd som kan drabba ett barn.Att bli apatiskt och uppgivet.Jag själv,först långt in i vuxen ålder, förstått att jag gått igenom detta och blev präglad av detta i hela mitt liv.Vid 2 års ålder dog min mamma och jag hade ingen som var mig nära då så jag hamnade hos alldeles främmande människor. Efter en tid hamnade jag i mkt långvarig period av apati;jag ååt inget, minns att jag blev tvångsmatad.Jag bara satt på en och samma plats på en pall,kände mig tryggare på denna pallen tror jag.Vuxna omkring var inte snälla mot mig, slösade ej med värmen och vänlighet. Det pågått länge så länge att jag själv minns mitt tillstånd, delvis fick jag det berättat. Inget barn skall tillåtas att bli uppgivet.Inget,varken med svsvenskt persnr eller annat.


Annons
Annons
Annons
Annons