Många med artros får ingen diagnos

Många läkare använder sig av röntgenbilder för att ställa diagnos kring artros, trots att det går emot Socialstyrelsens riktlinjer. Det kan i sin tur göra att patienten inte får diagnosen och får då heller inte rätt behandling.

 


Publicerad den: 2017-09-25
Författare: Elina Mattsson, Redaktör, Netdoktor

Annons

Det är klurigt att fastställa om en person har artros eller inte. Vissa har smärta, men visar inga förändringar på röntgenbilderna. Hos andra kan det vara tvärtom – synlig artros på bilderna, men ingen smärta.

      Så röntgenbilden och symptomen stämmer inte alls överens, säger Thérése Jönsson är sjukgymnast och doktorand vid Lunds universitet till radion.

Socialstyrelsen har också, i de Nationella riktlinjerna för rörelseorganens sjukdomar, bestämt att artros ska diagnostiseras utifrån sjukhistoria och klinisk undersökning – eftersom många lider av ledbesvär och artros utan att röntgen kan påvisa några förändringar.

De som får diagnosen fastställd erbjuds artrosskola och egenvårdsprogram.  Men det kan ta upp till 10 år innan smärtan också visar sig på röntgenbilderna och då kan det ha gått för långt och operation och protes kan då bli svåra att undvika. Dock finns ingen statistik på detta, skriver Vetenskapsradion, men flera experter som radion pratat med bekräftar att detta är ett återkommande problem.  

DELTA I ENKÄTUNDERSÖKNING: Har du fått vård enligt patientlagen?

Annons
Annons

  Källor

 • Vetenskapsradion - http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=406&artikel=6783956

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.
 • Avatar Annette Absalonsen 2019-09-4 13:56 (22 månader sen)

  Min läkare på reumatologen tittade på röntgenbilderna och sa: du har artros. Tog inte ens på mina händer. Har två svullna fingrar. Går bara böja dem till hälften för det är svullet ända fram till handflatan. Läkaren skickade bara hem mej då i Juli. Ringt och bett om hjälp, skulle bli prioriterad för tid, inget händer, ringde igen, då svarade dom att vi prioriterar inte dej nu för vi har satt upp en tid i oktober. Ska jag gå men inflammerade fingrar i 4 månader?
  I min fottåled gick det så långt pga feldiagnosering att skelettet förintades, det är borta-uppätet!
  Läkaren sa du har halkus valkus. Men icke, det var inflammerat och jag fick gå med det i 3år, Nu får jag leva med det i resten av mitt liv. Kortison var 10:e mån resten av mitt liv. Benpipan är spetsig och irriterar omgivande vävnad och inflammation uppstår. Tack sjukvården för det. Ska det bli likadant med mina fingrar????

 • Avatar Tidigare användare 2019-05-28 09:02 (2 år sen)

  Hej! Jag förstår inte att det inte forskas mer på denna sjukdom..När så många drabbas och får lida med mycket värk.Det är ju också många kvinnor som drabbas mer än män..Jag har själv nu Atros, började ju antagligen för 7 år sen och nu för 2 år sen var jag tvungen att göra en höfoperation. Det har tagit lång tid att få rätt hjälp i vården..Inte av ortopederna.Utan av allmänläkare..Många olika läkare har jag fått gå till..Till saken hör , att när jag äntligen fått hjälp med operation, så fick jag sedan ont i mina händer, efter belastning med kryckor i 3 månader..Nu har det visat sig även också vara Atros..
  Min undran i detta är!! Detta är ju helt klart en belastnings förslitning efter träning efter operation. Var finns den kopplingen i vården av alla allmänläkare..som blundar för allt..Jag har fått gå via ortopeden för röntgen och vård..Det är de som hjälpt mig med mina händer..Vi behöver mer förståelse, i villka stora problem, rörelse och smärtor som Atros ger..Visst!! träning ger en del hjälp..men inte all hjälp..
  Det behövs mer forskning i vad som gör att kvinnor drabbas mer än män. Vi ska inte tåla mer smärta än någon annan, vi ska bli behandlade och sedda som patienter..Det är skrämnande att samhället inte faktiskt! Gått framåt..vi lever nu på 2000 talet..
  Och ändå behandlas vi kvinnor fortfarande annorlunda, när vi söker vård..Så ser jag det.. Har haft kontakt med många läkare som inte tar en på allvar..och se!! Jag hade rätt i slutändan , det var något mer än bara lite värk, Det var Atros....