Nyhet | Artros

Många med artros får ingen diagnos

Många läkare använder sig av röntgenbilder för att ställa diagnos kring artros, trots att det går emot Socialstyrelsens riktlinjer. Det kan i sin tur göra att patienten inte får diagnosen och får då heller inte rätt behandling.

 


Elina webb ljusare
Publicerad den: 2017-09-25
Författare: Elina Mattsson, Redaktör, Netdoktor

Annons

Det är klurigt att fastställa om en person har artros eller inte. Vissa har smärta, men visar inga förändringar på röntgenbilderna. Hos andra kan det vara tvärtom – synlig artros på bilderna, men ingen smärta.

      Så röntgenbilden och symptomen stämmer inte alls överens, säger Thérése Jönsson är sjukgymnast och doktorand vid Lunds universitet till radion.

Socialstyrelsen har också, i de Nationella riktlinjerna för rörelseorganens sjukdomar, bestämt att artros ska diagnostiseras utifrån sjukhistoria och klinisk undersökning – eftersom många lider av ledbesvär och artros utan att röntgen kan påvisa några förändringar.

De som får diagnosen fastställd erbjuds artrosskola och egenvårdsprogram.  Men det kan ta upp till 10 år innan smärtan också visar sig på röntgenbilderna och då kan det ha gått för långt och operation och protes kan då bli svåra att undvika. Dock finns ingen statistik på detta, skriver Vetenskapsradion, men flera experter som radion pratat med bekräftar att detta är ett återkommande problem.  

Annons
Annons

    Källor

  • Vetenskapsradion - http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=406&artikel=6783956

Kommentera denna artikel

Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Annons
Annons
Annons
Annons
Annons