Nyhet | Artros

10 000 knäoperationer görs i onödan

Annons

Minst 10 000 knäoperationer mot artros genomförs helt i onödan på svenska sjukhus. Det visar en kartläggning som Sveriges kommuner och landsting (SKL) gjort tillsammans med Socialstyrelsen. Fem av sex titthålsoperationer borde kunna ersättas med sjukgymnastik. Och patienterna riskerar snarare att bli sämre med operation.

Trots att forskning har visat att ingreppet inte fungerar så bra på personer över 40 år har operationerna ökat med mer än 50 procent sedan år 2002. Årligen utförs omkring 120 000 artroskopier av det här slaget i landet och av dem bedöms minst 10 000 inte ge någon som helst nytta för patienten.
– Det finns hur många vetenskapliga studier som helst som visar att titthålskirurgin för den här patientgruppen inte ger några förbättringar. Däremot skulle patienterna behöva sjukgymnastik och regelbunden träning, men det är inte lika kul att ordinera för operatören. Istället utförs ett ingrepp där man tar onödiga risker som kan ge patienterna infektioner som de annars inte skulle ha fått, säger Göran Garellick, överläkare på ortopedkliniken på Sahlgrenska Universitetssjukhuset i Göteborg.&nbsp

Annons
Annons

Tillsammans med Leif Dahlberg, professor i ortopedi vid Universitetssjukhuset Mas i Malmö har han granskat hur behandlingsmetoden använts under 2008. Och deras slutsats är att 5 av 6 operationer inte är motiverade. Samhällskostnaden för dessa knäoperationer ligger på runt 200 miljoner kronor om året.

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Annons
Annons
Annons