Nyhet | Artros

Brist på smärta kan leda till förslitningsskador


Jessika Nilsson, NetdoktorPro
Publicerad den: 2010-10-01
Författare: Jessika Nilsson, NetdoktorPro

Annons

En ny amerikansk studie visar att ett läkemedel som blockerar en nervtillväxtfaktor dämpade smärtan vid knäartros. Men hos vissa patienter förvärrades sjukdomen så mycket att hela knäleden fått bytas ut, skriver Dagens Medicins nätupplaga.

Studien grundar sig i att ett ökat uttryck av nervtillväxtfaktorer i inflammerad vävnad leder till ökad smärta. Antikroppen tanezumab visades ha en smärtstillande effekt.

Annons
Annons

Forskarna bakom studien menar att resultaten visar att en blockad av nervtillväxtfaktorer kan bli en behandling mot knäartros.

Vidare studier har dock stoppats av den amerikanska kontrollmyndigheten FDA eftersom sjukdomen förvärrades hos en del patienter när de behandlades med tanezumab. I vissa fall fick hela knäleden bytas ut.

Enligt forskaren John Wood vid Institute for Biomedical Research i London, som har kommenterat studien, kan resultaten vara ett tecken på att det inte är bra att ta bort all smärta vid knäartros då det kan leda till förslitningar.

Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Annons
Annons
Annons