Artros går att påverka

Attityderna till artros behöver förändras från ett perspektiv, där patienter med fullt utvecklad sjukdom behandlas med läkemedel och kirurgi, till ett förebyggande förhållningssätt som kommer in redan vid tidiga stadier av artros. Det menar Stefan Lohmander, seniorprofessor i ortopedi, Lunds universitet i ett inlägg i Läkartidningen.

Karin Nordin, Redaktör
Publicerad den: 2014-05-21
Författare: Karin Nordin, Redaktör

Annons

I Sverige har var fjärde person över 45 år artros, och förekomsten ökar med ökande antal överviktiga och äldre. Ändå har bara hälften av dem med knäsmärta och artros sökt vård under de senaste fem åren.

Artros är inte en längre en oundviklig del av åldrandet, menar Stefan Lohmander. Övervikt, fetma, lite fysisk aktivitet och ledskador är riskfaktorer som går att påverka och står för hälften av sjukdomsrisken, åtminstone vad gäller knäartros. Viktminskning och träning har minst lika god effekt på symtomen vid artros som den som kan fås med medicinering enligt forskning.

Enkla träningsprogram kan minska knäskaderisken vid vissa idrotter med hälften och onödiga knäskador kan förhindras. Vårdprogram med information och träning av patienter med höftartros kan minska behovet av operation med nya höftleder med över 40 procent.

Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.
 • Avatar 2015-11-20 16:05 (5 år sen)

  Jag har vid belastning/stående medial gonartros Ahlbäck grad 1 samt lätt artros femuropatellärt enligt röntgen. Knäet värker, är rött och svullet på insidan. Tar Alvedon, 665 mg, ett par ggr(dag och smörjer knäet med Voltaren 23,2 mg/g Gel 2 ggr/dag. Det hjälper alltså inte!

  Har svårt stödja mig på benet men är rörlig ändå med promenader och hemmagymnastik, cykling m fl benrörelser i sängen, rörelser i sittande ställning och upp och ner från stol etc.

  Skall börja artrosskolan 15 dec men orkar inte vänta p g a värken. Kan PEMF hjälpa mig snabbare?

  Med vänliga hälsningar
  Mildred Jonson
  1930-05-31

 • sam
  2015-10-10 08:38 (5 år sen)

  Har haft knäartros sedan slutet av -80 talet enligt röntgen och läkarutlåtande. Är idag helt återställd, även muskulaturen kring knäna utan sjukvårdsinsatser.
  Maten(kolhydratfattig) och motionen ger en bra grundförutsättning men
  PEMF-terapin ger min kropp 100%-ig återställningseffekt.
  Läs om energi i "Den självläkande kroppen" och "The 5th element of helth"

 • Avatar 2014-10-6 12:00 (6 år sen)

  Har fått sedan Två år problem/värk i vänster insida knä vid löpning och vid takjobb. Värken är som molande lätt tandvärk (från en 4 på 10 skala) till härom veckans ons morgon fullständig låsning och värk i knäleden (fick halta ut i köket att arbeta var inte tal om) (en 9). Trodde knät var fullständigt kaput.
  Men ringde min naprapat som masserade och behandlade knä och hela vänstersidan upp mot nacken. (Det var stelt ömt hela vägen)
  Det blev bättre, kunde lätt haltande gå hem.
  Nästa dag var knä och nacke värre än någonsin, framförallt nacken kändes hemsk, men vart efter som dagen gick (under torsdagen) släppte värken mer och mer, Både i nacken och knät!
  Det var både chockerande som lättande:)
  Till saken hör att jag samtidigt med naprapat besöket påbörjade en kur voltaren, som jag just idag avslutat 10 dagar.
  Känner just nuingen direkt värk, men har å andra sidan inte ansträngt knät, varke arbete eller träning.

  Till saken hör.
  Jag tränar/har tränat sedan många år styrka. Kan inte säga om jag tränar lagom, för lite eller för mycket. Kör typ knäböj, med vikt på axlarna, utfallsövningar ofta med kroppen som redskap, i skog och mark, även på gym.
  Kör även överkroppen typ crossträning med lite puls, typ cykel.
  Har rätt balanserad längd/vikt 170 cm/ 60 kg och jobbar som byggnadssnickare.

  Vill Absolut Inte! bli opererad och Kosta samhället pengar. Vill fortsätta arbeta/göra samhällsnytta Och träna och må gott!

  Vad kan jag göra? När tränar jag lagom? Måste ju finns någon annan behandling än operation!? Vill gärna bli ordentlig undersökt med röngten och så vidare men det verkar svårt få till det....
  Vad är det som händer i samhället..Jo vi förväntas arbeta längre upp i åren och vi rekommenderas hålla igång våra kroppar. Visst! Men vi behöver lite hjälp av läkarvetenskapen. Tack!

 • Avatar Tidigare användare 2014-07-2 19:39 (6 år sen)

  Vad räknas som övervikt?
  Har precis gjort en höftledsplastik för att ortopeden sa att "utan brosk i höften kan du inte gå omkring" Min husläkare hade då tjafsat med mig om att jag var för ung för att ens bli remitterad till ortoped. Han tyckte att de kunde hjälpa mig med att gå ner i vikt. 1.76 lång och väger 76kg. Tycker inte ens att jag har övervikt. Och alla "räkna ut ditt BMI" sidor på nätet säger att jag är inom min idealvikt.

 • Avatar Tidigare användare 2014-05-22 11:37 (6 år sen)

  Jag har blivit stelop. I min ena fot pga av artros som tros ha orsaken från mina tidiga op. Vid klumpfötter när jag var liten. Men tror tyvärr att jag är på väg att få artros i min andra fot oxå. Jag är väldigt aktiv nästa för aktiv och jag gör all i min makt för att förebygga utvecklingen av artros även i den foten, det skrivs om artros lite här å där men aldrig fotledsartros. Vad kan jag göra förutom antiinflamatoriska tabletter, glukosamin och träning?

 • Avatar 2014-05-22 07:56 (6 år sen)

  Hej!
  Vill bara bekräfta ovanstående.
  Jag är 70 år. Hösten 2013 hade jag ibland så ont i min högra höft att jag utan värktabletter knappast kunde förflytta mig. Jag vågar knappast skriva detta, men nu har jag nästa inte alls ont längre, i varje fall behöver jag inte ta något smärtstillande. Vad jag gjort? Jo, jag har gått ner ca 2 kg ( väger nu ca 65 kg, är ca 170 cm lång) och har hela vintern gått på gym och där antingen gått på spinning eller varit med på gympapass och tränat lite med redskap när jag ändå varit på gymmet. Ulla Niklasson

 • Avatar 2014-05-21 23:59 (6 år sen)

  Har utifrån rtg-bilder konstaterad artros i tumbaser, fingrar, käkleder, knäleder och tår. Vad ska jag tänka på?

 • Avatar Tidigare användare 2014-05-21 22:10 (6 år sen)

  Har artros i min ena tå
  Hör jag aldrig något om heller

 • Avatar Tidigare användare 2014-05-21 19:06 (6 år sen)

  Man kan även ha artros i anklar (fotknöl), men det skrivs det aldrig något om.
  Jag har tränat hela livet och fortsätter även nu då det gör ont.

 • Avatar 2014-05-21 15:13 (6 år sen)

  Höftartros då?


Annons
Annons
Annons