Forum Artros


höftartroser och symtom!

Är nyfiken på vilka symtom ni med höftartros har? Blir det mycket värre när ni sitter så att knäna är högre än höfterna? Eller om ni t.ex sätter den dåliga sidans ben på trappan och står ojämt ett tag, kan ni knappt gå därifrån då? Gör det mindre ont att vrida knät utåt än innåt? Strumporna, ett problem eller? Hur känns värken? Jag vill gärna ha en beskrivning för att kunna jämföra!

Jag har bytt en höftled och ska snart byta nästa och jag kan säga att jag har, och har haft ont på många olika sätt. Allt från att vara helt utslagen till inget ont alls. Ta på strumpor tex gör ont, kliva i och ur bilen, vända mig i sängen. Nu klarar jag ganska bra av att gå, så länge jag går försiktigt och på jämt underlag. Har man artros ska det onda sitta i jumsken. Jag kan känna att det kommer där ifrån men ibland gör det ont i hela benet. Nu har ju inte jag artros utan något reumatiskt men resultatet blir samma som artros dvs brosket bryts ner. Jag kan rekommendera besök hos sjukgymnast. Min sjukgymnast gör mycket noggrannare undersökning och ställer bättre diagnos än min läkare (fast hon är väldigt bra ändå).


Jag kan svara utifrån att INTE ha artros i höfterna, men ont där ändå. De är röntagde så jag vet säkert. Min icke artrosrelaterade värk sitter på utsidan och strålar ner mot låren. Det har smärtat vid promenader och jag har varit stel om jag suttit och rest mig upp. Jag vet inte vad besvären kan ha berott på , men en teori är att det kommer från ryggen, som jag har långvariga besvär i. Jag är i alla fall mycket bättre, sedan jag fått kontinuitet i styrketräning.


När jag hade min första artros som jag är opererad för.Hade jag ständigt värk. Värken strålade enda ner i foten.Ljumsken kunde låsa sig så jag fick inte ut benet om jag haft det böjt.Får man ont i ljumsken är det ett bra tecken på att det är ganska mycket slitet. Jag kunde tycka att det hjälpte om jag vid resa eller i tv stolen lade något under låret .En halsduk tex. Det lindrade smärtan på mig. Utsliten höft går även ner i knäet. Man kan känna att det låser sig och man kan inte förflytta sig utan att först lirka lite. Strumpor var omöjligt att ta på. Men det finns strump pådragare som är jättebra. Den använder jag fortfarande. Griptänger att ta upp saker med som man tappar skonar en oxå från att uöka värken. Har du fler direkta frågor får du gärna skriva ett mejl till mig. Jag lovar att svara.


Har bytt ut båda höfterna med 3 års mellanrum. Den "värsta" förtst. Största skillnaden efter op. var att värken försvann. Min värk var lokaliserad till runt höftleden. Jag hade mycket begränsad rörlighet. Höften kunde också låsa sig om jag satt ner. Då var jag tvungen att resa mig upp med böjt ben och försöka skricka på höften för att den skulle räta ut sig - ooont. Efter op var det en höjdare att kunna ligga på höften - såå skönt för ryggen. Att ligga på andra sidan var bara möjligt om jag hade en kudde mellan benen, men om den åkte bort under sömnen då vaknade jag av fruktansvärd värk. Just att bara kunna ligga någorlunda värkfri på rygg var jobbigt. Man går inte med på op om man inte har jättebesvär. Jag var "bara" 48 år vid första op. Det var ovanligt då, men det är inte så svårt att byta led flera ggr nu för tiden, så de gjorde det i alla fall. Tack för det -Karolinska sjkh! Mina höftleder är de leder som fungerar bäst just nu haha!


Man skall också känna till att en utsliten höft kan ge så olika besvär. Jag hade en manlig som opererade sig på samma gång som jag. Hade inte ont alls. Glömde sina kryckor. Men han var helt sned i kroppen. Han har förresten opererat bägge höfterna nu. Och mår bra. Vissa höftledsartroser ger inte besvär på insidan av låret utan tvärtom på utsidan. Ja som sagt det kan vara olika från fall till fall

Skriv ett inlägg i diskussionen
Annons
Annons
Annons
Annons