Allergisk mot pollen? Du behöver inte lida i onödan
Idag finns det bra hjälp att få om man har pollenallergi, ändå går många helt eller delvis obehandlade. En förklaring kan vara att man behandlar sig själv under för kort period eller att man inte vet att det finns allergivaccin att få när inte de receptfria alternativen hjälper. ”90 till 95 procent blir bättre eller nästan helt bra av allergen immunterapi”, säger Lars Gottberg, överläkare i allergologi vid Södersjukhuset.
Symtom på pollenallergi:
- Nästäppa
- Rinnsnuva
- Klåda i mun/svalg
- Hosta
- Nysningar
- Ögonbesvär
- Trötthet
- Hos vissa personer förekommer även astma
Allergi är ett brett begrepp som kan delas in i två grupper, säsongsberoende allergisk rinit eller helårsrinit. Vid säsongsbunden rinit är björkpollen och gräspollen vanligaste allergenerna (ett ämne som ger en allergisk reaktion). Vid helårsrinit är kommer allergenerna istället från kvalster och pälsdjur.
QUIZ: Vad vet du om pollenallergi?
Har man allergisk rinit kan man även få astma. Epidemiologiska studier har visat att upp till 30 procent av vuxna med allergisk rinit även har astma – och upp till 85 procent av vuxna med astma även har allergisk rinit. Här vittnar patienterna om påtagligt försämrad livskvalitet.
Det går att lindra besvären med allergimedicin, dock kan det vara lite klurigt att veta när man ska börja ta dem. Lövträden kan börja blomma redan i februari och i år slog lövträdssäsongen ner som en bomb.
HAR DU KOLL PÅ PATIENTLAGEN? Lär dig mer om vårdens skyldigheter gentemot dig som patient och anhörig!
”Viktigt att ta tabletterna regelbundet”
– Det är svårt att säga när säsongen startar så patienterna kan egentligen börja ta allergimedicin direkt när de börjar känna symtom, säger Lars Gottberg, överläkare i allergologi vid Södersjukhuset.
– Säsongen kom igång tidigt i år och verkar bli långdragen, säger Lars Gottberg.
Lars Gottberg menar att de receptfria alternativen är bra idag och att de flesta som får besvär klarar av att behandla sig själva.
– Det viktiga är att man inte slutar ta tabletterna utan tar dem regelbundet varje dag hela säsongen. När det inte är tillräckligt kan man skriva ut till exempel nässpray med kortison och även ögondroppar, säger Lars Gottberg.
Vaccin när inte receptfria alternativ hjälper
Hjälper inte de receptfria läkemedlen kan vaccineras (så kallad allergen immunterapi, AIT) för att slippa symtomen. Behandlingen är den enda behandlingen som är effektiv mot trötthet och har visat sig ha god effekt på rinit- och astmasymtom.
– 90 till 95 procent blir bättre eller nästan helt bra av allergen immunterapi. Ungefär 16 000 patienter får vaccinet men det varierar mycket mellan olika regioner och landsting. Antalet borde tiodubblas. säger Lars Gottberg.
Orsaken till att fler inte vaccinerar sig kan vara att många inte känner till behandlingen. Och Lars Gottberg menar även att det kan finnas kunskapsluckor om behandlingsalternativet hos sjukvårdspersonal.
– Det är paradoxalt att allergisk rinit är en folksjukdom men att kunskapen är så pass bristfällig. Allergologi är ett spännande område då man är en slags allmänläkare så fler borde välja att specialisera sig inom detta, säger han.
Fler behandlingsmetoder i framtiden
I Sverige görs allergivaccination oftast med injektioner, men man kan också behandlas med tabletter.
– Nyare metoder med tabletter finns för gräs och även för kvalster. Om något år kommer även tabletter för björk. Men det är allergologerna som har ansvar även för tablettbehandlingen och dem är det ont om, säger Lars Gottberg.
Mycket forskning görs på ämnet och i framtiden kan man dessutom kanske få en skräddarsydd behandling, menar Lars Gottberg. Inom forskningen tittar man även på andra sätt att behandla åkomma på:
– Det pågår forskning med att ge injektioner i lymfknutor i ljumskarna, med bara tre injektioner under två månader, vilket preliminärt verkar mycket lovande. Det görs även försök att sätta plåster på huden med allergen istället för att ge injektioner.
– Vi befinner oss i ett forskningsintensivt läge och det ska bli spännande att följa, säger Lars Gottberg.
Kommentera denna artikel
Jag tålde inte vaccineringen. Fick feber, jättetrött. Det var mkt värre än pollen från naturen.
Marja, du visste, liksom jag, inte att det finns vaccin mot allergi. Min gissning är att det är för dyrt, allergier verkar inte vara "högstatussjukdom"
Ja till stor hjälp, visste inte att det finns vaccin mot allergi
Det vore ju underbart om man kunde vaccinera sig med tabletter! Det är jobbigt att hålla på med antihistamin från början av mars till slutet av augusti.
Får man även andningsproblem eller är det något annat har alla problem men även andningsproblem
Inga har kommenterat på denna sida ännu