Fråga doktorn

Fråga   Allergi

Fråga: Födoämnesintolerant?

Är en tjej på 43 år som i cirka 20 års tid haft "oförklarlig" värk i kroppen, samt förstoppning med gaser. Diagnoser är KTS och Colon Irritabile. Efter ett fall på 3 meter för 15 år sedan fick jag en spricka i kota L5. Jag fick mycket ont i ländryggen efter detta och haft så i 15 års tid, trots att läkarna säger att sprickan är läkt och att det "ska inte göra ont längre". Jag har fått höra att jag är negativ, jobbig, eventuellt psykiskt störd eller inte vill arbeta!!! Och allt jag vill är att få ett besked om vad det är som gör att jag har denna värk! För ett år sedan kom jag dock själv på att om jag undviker alla mjöler så försvinner en hel del av ländryggsvärken samt en del av smärtan i kroppen (och tarmproblemen). Blodprov togs och jag befanns vara allergisk mot proteinet i vete, korn, råg, havre, majs, soja. Efter många månaders väntetid för ett besök på allergimottagningen fick jag bara beskedet att "det kostar 150:-/födoämne att kolla om du är allergisk mot - så det gör vi inte!". Läkaren tyckte även att jag "inte skulle tro att min värk skulle minska om jag utesluter det jag är allergisk mot". Jag tjatade mig dock till att testa Bovete, linser, ris och malt. Jag var allergisk mot alla fyra! Nu till min fråga. Skulle det inte vara vettigare att ge mig ett större allergitest för att utröna vilket jag verkligen KAN äta och endast äta detta i några månader för att se hur bra jag kan bli?!? Nu går jag hos dietist som gett mig en basdiet som "alla" ska tåla. Den innehåller dock både ris och majs, så det är kört från början. Hon har heller inga garantier på att jag skulle tåla det andra som finns i basdieten... Det känns som om jag ska straffas för att jag kommit på det här själv. Jag får bekräftelse på att det är maten som gör att jag får värk och tarmproblem, men de hjälper mig inte hela vägen ut. De flesta sakerna jag äter som jag inte tål ger mig gaser och "knivar" i tarmarna, men av ris och bovete känner jag inte av något (men den förväntade smärtminskningen uteblir). Värken kommer inte genast, så det är svårt att ta reda på vad det är som jag reagerar på. Hoppas på Er hjälp. Ska jag kanske söka till ett annat landsting?

Svar:

Jag har svårt få ihop samband mellan ländryggvärk och glutenintolerans så kallad celiaki som du tycks ha men min grundfilosofi är att patienten alltid har rätt tills motsatsen bevisats och du känner ju din kropp bäst själv och tycks uppleva reproducerbara symtom efter olika kostintag.

Säkrast celiaki diagnos fås i regel via tunntarmsbiopsi efter provokation men även positiv antikroppstest på olika glutenantikroppar kan räcka. Övriga lab tester såsom RAST mäter IgE antikroppar som utlöser snabbförmedlad allergi som du också beskriver men brukar inte ge förstoppning eller gaser som huvudsymtom snarare magknip , illamående och diarréer plus eventuellt nässelutslag.

Behandlingen generellt vid glutenintolerans är strikt i form av glutenfattig kost och i övrigt bör du utesluta även de födoämnen som du har positiv RAST mot med reservation för om antikroppshalterna verkligen är kliniskt relevanta.

Jag tycker du bör uppsöka gastroenterolog i första hand som kan samråda med allergispecialist och allergiprofilerad dietist, så arbetar vi inom vårt kliniska allergicentrum på KS sen flera år vilket tycks uppskattas av patienterna i synnerhet som mekanismerna vid olika former av födoämneskänslighet fortfarande är lite dunkla och svårutredda och ofta fordrar uppepade provokationer .

Många utredningar görs i syfte att utesluta en del diagnoser och de flesta födoämneskänsliga hamnar till slut inom IBS eller colon irritable men även här finns nya behandlingsformer under utprovning i form av placebo- kontrollerade kliniska prövningar.

Vänliga hälsningar Reidar Grönneberg överläkare, lung- och allergispecialist.


Besvarade frågor under chatten

Fråga Besvarad
Klåda på ben, armar och i underliv

2011-09-12 | 13:38

av Anonym användare

Allergivaccination

2011-05-4 | 13:40

av Anonym användare

Akut bronkit

2011-05-19 | 13:48

av Leif Bjermer

Pricktest

2011-02-26 | 08:21

av Anonym användare

Varför vidgas blodkärlen urtikaria?

2011-02-5 | 14:29

av Anonym användare

Mastceller

2010-11-22 | 17:37

av Anonym användare

Hund och allergi

2010-10-17 | 20:55

av Anonym användare

Bronkiell hyperaktivitet - svårt att andas

2010-09-25 | 22:24

av Leif Bjermer

Inhalationsproblem med Pulmicort

2010-08-4 | 09:34

av Anonym användare

Allergisk mot hund

2010-07-14 | 07:23

av Anonym användare

Varför symptomlindring istället för att bota

2010-06-22 | 20:04

av Anonym användare

Hur ska jag medicinera?

2010-04-20 | 09:53

av Anonym användare

Mögel på förskola

2010-03-2 | 15:45

av Anonym användare

Nöt o pälsdjursallergi

2010-02-26 | 17:57

av Anonym användare

Måste andningen pipa?

2010-01-28 | 20:35

av Anonym användare


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.