Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Ginseng

Den verksamma beståndsdelen i de godkända naturläkemedlen är ett extrakt från roten av Panax Ginseng som kallas G115. Vid tillverkningen av detta extrakt används ginsengrot odlad i Sydkorea eller Kina. Skörden sker efter att roten växt ca 5-6 år.

Uppdaterad den: 2008-10-02

Annons

Roten påminner i utseendet om en utsträckt människokropp. Namnet Panax kommer från grekiskans panacea och betyder ungefär "helar allt" och baseras på den status roten har i traditionell kinesisk medicin.

Användningsområden

Ginseng har använts i många tusen år i österländska kulturer där det tillskrivs effekter som förbättring av minne och koncentrationsförmåga, reducera effekter av stress, stimulera immunförsvaret, minska ålderssymtom för att nämna några exempel. Sedan ett femtiotal år används ginseng i stor utsträckning även i västvärlden. Ginseng anses vara ett av de medicinskt sett mest intressanta naturläkemedlen och det finns flera hundra artiklar publicerade i medicinska tidsskrifter om Ginseng.

Annons
Annons

Effekt

Ginseng finns i godkända naturläkemedel som stärkande medel vid nedsatt prestationsförmåga som trötthet och svaghetskänsla i Sverige och flera andra europeiska länder. Godkännandet baseras på omfattande traditionell användning och stöds även av studier på de godkända extrakten (G115). I dessa studier som utförts på människor har man kunnat se en viss effekt på den mentala kapaciteten, en effekt på nedsatt fysisk prestation har dock ej visats.

Biverkningar

Biverkningar i form av magbesvär (illamående och diarr&eacute) och insomningsbesvär har rapporterats.

Man bör säkerställa att de ginsengpreparat man köper verkligen innehåller verksamma beståndsdelar eller ett verksamt extrakt. Antalet produkter som försäljs under benämningen ginseng överstiger med stor marginal tillgången på råvaror.

Finns i Ginsana&reg, Ginsana utan alkohol&reg, Gerikomplex&reg

Annons
Annons

Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.