Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Folksjukdomen sömnapné kan leda till hjärtproblem

Vaknar du upp flera gånger per natt med en kvävningskänsla? Lider du av dagtrötthet, huvudvärk och torrhet i halsen på morgonen? Har du kanske hört att din partner andas konstigt på natten? Då kan det vara den dolda folksjukdomen sömnapné det rör sig om. Sömnapné är kopplad till livsstil och kan leda till följdsjukdomar som diabetes. ”Men det finns också ett starkt samband mellan sömnapné och hjärt- och kärlsjukdom” säger Faris Al-Khalili, specialist i kardiologi.

Folksjukdomen sömnapné kan leda till hjärtproblem
Annons

Sömnapné innebär att en person slutar att andas helt eller delvis under sin sömn. Det kan röra sig om ett fåtal sekunder till uppemot över en minut. I samband med andningsuppehållen sjunker syremättnaden i blodet tillfälligt. Beroende på hur länge andningsuppehållet varar delas sömnapnén in i olika definitioner. Vid lindrig sömnapné har en person mellan fem till femton andningsuppehåll medan den som har signifikant, det vill säga svår sömnapné, har uppemot 30 andningsuppehåll per natt. Ett andningsuppehåll bör vara i minst 10 sekunder för att klassas som signifikant sömnapné.

Obstruktiv sömnapné, som är den vanligaste formen av sömnapné, kan enligt Faris Al-Khalili, specialist i kardiologi och invärtesmedicin, vara mycket farligt.

- En person som har dålig sömn har också dålig hälsa. Sömnapné är en av de viktigaste orsakerna till exempelvis singelolyckor då personer med sömnapné löper mycket högre risk att drabbas av trafikolyckor enligt en studie från Sahlgrenska Akademin. Sömnapné kan också orsaka dålig sömn, depression och diabetes. Utöver det har vi sett att det finns ett starkt samband mellan sömnapné och hjärt-kärlsjukdom, säger Faris Al-Khalili.

Annons
Annons

Övervikt ökar risken för sömnapné

Sambandet mellan sömnapné och hjärt- och kärlsjukdom kan förklaras med att andningsuppehållen innebär en ökad ansträngning för hela hjärt- och kärlsystemet.

- Under natten mjuknar muskulaturen och den nedre käken samt tungan faller tillbaka mot det bakre svalgpartiet. Har man då de ”rätta” kroppsliga förutsättningarna, till exempel övervikt så blir det stopp, det kommer ingen luft och syret i blodet sjunker rejält. Man sover men hjärnan vaknar upp och agerar på att det är någonting som inte stämmer och som bör rättas till. I samband med det ökar blodtrycket, pulsen och stresshormonerna. Allt det här är väldigt påfrestande för hjärtat, speciellt för den som redan har hjärt- och kärlproblematik, säger Faris Al-Khalili som dagligen möter många patienter med sömnapné.

Lyssna efter andningsuppehåll och snarkningar

Ett flertal studier visar att minst fem procent av den svenska befolkningen har sömnapné. Sjukdomen är i hög grad åldersrelaterad eftersom man befarar att minst 50 procent av de som är i 70-årsåldern är drabbade.

- Sömnapné är en dold folksjukdom.Många av oss är drabbade av signifikant sömnapné utan att veta om det, säger Faris Al-Khalili.

Annons
Annons

Hur vet jag då om jag är drabbad?

- Bra fråga. Sömnapné kan utgöra en fara för personer som är singlar eftersom det inte finns någon som kan vittna om vad som händer när de sover. Många ensamma vaknar dock upp flera gånger per natt med kvävningskänslor och förstår att det är något som inte stämmer. För den som har en partner är det lättare att upptäcka problemet. Jag möter många kvinnor som vittnar om att deras män andas konstigt och snarkar högt.

Vilka ljud och tecken ska man reagera på?

- Andningsuppehåll och kraftiga snarkningar. Men snarkningar behöver nödvändigtvis inte vara ett tecken på sömnapné. Andra symtom man ska vara observant på är om man vaknar på morgonen och är mycket torr i halsen, har huvudvärk, känner sig trött och nere i allmänhet och har minskad sexlust, säger Faris Al-Khalili.

Symtomen kan dock se något annorlunda ut hos kvinnor än hos män.
Kvinnor vaknar oftare upp och känner att de måste gå på toaletten på grund av de stresshormoner som utsöndras. Sömnapné kan vara mer dold hos kvinnan eftersom män inte är lika uppmärksamma på sina fruar än tvärtom. 

Sluta röka och minska alkoholintaget

Sömnapné är en livsstilsrelaterad sjukdom där den typiske patienten utgörs av en man med kraftig övervikt (fetma) och symtom kopplade till det metabola syndromet. Han motionerar inte, stressar, äter dålig mat och dricker alkohol på kvällen. Kanske röker han också. Småningom kan sömnapné även leda till högt blodtryck och diabetes.

Vill du lära dig mer? Prenumerera på våra utskick

Du kan avsäga dig våra utskick när som helst genom att klicka på en länk som finns i alla utskick. Läs mer om Netdoktors personuppgiftspolicy här .

På Stockholm Heart Center, där kardiologen Faris Al-Khalili arbetar, försöker man att uppmuntra personer med sömnapné att ändra livsstil. Gå ner i vikt. Motionera. Sluta röka. Till mottagningen söker sig patienter som fått en remiss av sin husläkare och som känner sig oroliga.

- Personer med lindrig sömnapné kan hjälpa sig själva genom att ändra livsstil. Om man till exempel märker av att man oftast får sömnapné när man sover på rygg kan man försöka lägga sig på sidan istället. Personer med mer signifikant sömnapné och som inte blir hjälpa av att ändra livsstil kan få annan behandling, säger Faris Al-Khalili.

Behandlingsalternativ vid sömnapné

Patienter som får diagnosen svår sömnapné kan erbjudas olika behandlingsalternativ. Det finns exempelvis möjlighet att få med sig en maskin hem med en mask som har en slang som man täcker för näsa och mun (CPAP: continous positive air pressure). Maskinen, som registrerar allt som händer under natten, öppnar upp luftvägarna genom att kontinuerligt tillföra lufttryck. Därmed hålls luftvägarna öppna och snarkningarna försvinner också.

- För patienter som kanske tycker att det känns lite genant att sova med en mask eller har svårigheter att använda mask för ansiktet finns det möjlighet att använda en så kallad antiapné, en tandbettskena som hjälper till att hålla den nedre käken framåt, säger Faris Al-Khalili.

Antiapnéskena används också mot snarkning (snarkskena) och kan beställas via tandläkare.

Central sömnapné och hjärtsvikt

Till den mer ovanliga formen av sömnapné hör central sömnapné. Sjukdomen förekommer främst hos äldre personer med hjärtsvikt. Central sömnapné beror på att den drabbade slutar att andas på grund av instabilitet i andningsstyrmekanismen i hjärnan, något som kan bero på dålig cirkulation, tidigare stroke eller en primär sjukdom hos friska personer. Symtomen är dock desamma som vid obstruktiv sömnapné med andningsuppehåll, trötthet och halstorrhet.

I riskzonen ligger äldre personer som är väldigt kärlsjuka, har hjärtsvikt, njursvikt eller tidigare stroke. Vid central sömnapné behövs betydligt mer avancerad CPAP-teknik, säger Faris Al-Khalili.

Och tekniken går framåt liksom forskningen.

- Det pågår enormt mycket just nu, exempelvis internationell forskning kring kopplingen mellan sömnapné och förmaksflimmer där jag är med och forskar. Men vi befinner oss mitt i forskningsfasen så vi kan inte komma med några konkreta resultat just nu, avslutar Faris Al-Khalili.

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.
 • Avatar Tidigare användare 2017-12-14 16:14 (6 år sen)

  Allt vad ni skriver passar in på mig.
  Känslor är borta - mest smärtsamt.
  Äter en massa olika tabletter, från värktabletter psykofarmaka till flertal sömnpreparat. Blandat med tankar mellan Gud o suicid.
  Hjälp mig !

 • Avatar Tidigare användare 2017-11-13 12:26 (6 år sen)

  Tillägg: Dessutom så somnar jag överallt och tyvärr även när jag kör bil.

 • Avatar Tidigare användare 2017-11-13 12:14 (6 år sen)

  Sökte hjälp mot mina sömnproblem och snarkningar. Fick sova med en "mätare", tillbaka hos läkaren och han sa att jag inte hade tillräckligt många andningsuppehåll för att få hjälp. Jag hade "bara" runt 30 st och de måste vara hundratals. Problemet är inte bara min sömn utan även min man som måste stå ut med mina snarkningar. Inga hjälpmedel hjälper.

  Vi är dödströtta båda två.

 • Avatar Tidigare användare 2017-09-4 09:15 (7 år sen)

  Bra!


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.