Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Handlovsfrakturer

Frakturer i handloven kan uppstå i samband med fall på utsträckt hand eller i samband med ett direkt slag mot handen och kan vara svåra att upptäcka.


Uppdaterad den: 2023-06-16

Annons

Vad är fraktur i handloven?

Handlovsbenen

Handloven (carpus) består av åtta handlovsben som sitter i två rader och som utgör en kompakt, stark enhet i handen. Handloven är viktig för att handen ska kunna ställa in sig i rätt läge och överföra kraft från fingrarna till mellanhanden.

Den vanligaste frakturen i handloven är fraktur i båtbenet (skafoideumfraktur) som står för 60–90 % av alla frakturer i handloven.   

Annons
Annons

Symtom

Frakturer på handlovsbenen kan vara svåra att upptäcka. Symtomen kan vara få men ibland kan man få svullnad och smärta över det ben som är skadat eller nedsatt kraft och rörlighet i handleden. 

Orsak

Den vanligaste orsaken till fraktur i handloven är fall på utsträckt arm eller direkt slag mot handen. En fraktur i båtbenet kan också uppstå om handen böjs kraftigt bakåt, exempelvis vid träff av hård boll. Det är också en vanlig skada vid boxning.   

Annons
Annons

Diagnos

Diagnosen ställs med hjälp av sjukdomshistorien och fynden som görs vid undersökningen. Röntgenundersökning kan bekräfta frakturen men det är inte alltid möjligt att se frakturen på röntgenbilden. I vissa fall krävs en magnetkameraundersökning för att påvisa frakturen.

Behandling av fraktur i handloven

Fraktur i handloven kan behandlas med gips om det inte finns felställningar av benen. Om det finns felställningar av benen görs ofta en operation så att handlovsbenen kan läka ihop korrekt. Behandlingen kan variera beroende på vilket ben i handloven som har en fraktur.

Prognos

De flesta frakturer i handloven har en bra prognos om man upptäcker dem i tid och får rätt behandling. 


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.