Fråga doktorn

Fråga   Reumatism

Vad kan det vara

Hejsan, Är en man 40år 185cm lång 84kg som har haft värk i kroppen i cirka 12 år. Har fått diagnosen fibromyalgi och har blivit utredd för bechtrew. Är hla b 27 positiv men syns inget på röntgen, bechtrew finns i familjen. Värken finns ständigt i kroppen men blir värre/bättre i omgångar, perioderna varierar från någon vecka till månader. Värken sitter i leder/muskler samt blir väldigt fort trött, särskilt i de dåliga perioderna. Har också problem med inflammationer i leder armbågar, axlar oftast, detta kommer också i de dåliga perioderna. Händelseförloppet brukar alltid starta med en infektion typ förkylning, sen kommer värken och någon typ av inflammation. Nu har jag en dålig period som startade med förkylning för cirka 2 månader sedan, sen kom värk i axlarna och sedan drygt en månad sedan fick jag ytterligare ett gikt anfall som ej har gått över på 5 veckor, trots mediciner(diklofenak,cortison tabl,probecenid). Kan det finnas någon annan förklaring än fibromyalgi på mina bekymmer.

Svar:

Hej,

De flesta som har Mb Bechterew (eller spondartrit som sjukdomen vanligen kallas) är HLAB27 positiva, men helt övervägande andel av de som är HLAB27 positiva har inte denna sjukdom. Du har sjukdomen i släkten, och har symtom i form av ledvärk, ofta efter infektioner.

Morgonstelhet brukar vara typiskt vid denna sjukdom, och så blir man bättre under dagen.
Det är alltså fullt möjligt att du har spondartrit men behöver undersökas av en läkare som har vana av denna typ av diagnoser och som kan konstatera om du har artrit (ledinflammation). I så fall kan annan medicin som är starkare, vara aktuell.

Med vänlig hälsning

Besvarade frågor under chatten

Fråga Besvarad

Annons
Annons
Annons
Annons