Fråga doktorn

Fråga   Reumatism

självhjälp?

Jag har fått diagnosen Bechterews ganska nyligen. Min moster och pappa har båda samma diagnos. Har förlikat mig med att jag äntligen kan få ha ont. Tycker att smärtan blivit värre sedan diagnosen men det är antagligen för att man inte var en gnällkärring utan faktiskt hade en sjukdom som orsakade värk, kraftlöshet och allt som medföljer i denna sjukdom. Vet också att det krävs en sund och motionsrik tillvaro för att hålla sjukdomen i bättre skick. Trots en bra och förstående husläkare skulle jag vilja komma till en rematulog för en bättre hjälp och ev. utredning. Kan jag själv boka tid hos en sådan utan remiss? Eftersom husläkaren inte anser att det är nödvändigt.

Svar:

Om man har en reumatisk ryggsjukdom (Spondylartrit (SpA), i sin allvarligare form Ankyloserande Spondylit (AS) tidigare kallat Bechterews sjukdom) med mycket besvär ska man alltid bli bedömd av reumatologspecialist.

Detta för att få bedömt om annan läkemedelsbehandling än värktabletter kan bromsa upp sjukdomsförloppet och undvika komplikationer. Vanligtvis får man remiss från sin husläkare, men man kan ibland skicka in egenremiss (ring till närmaste reumatologmottagning på sjukhuset och fråga).

Ibland kan man få råd via Reumatikerförbundet (www.reumatikerforbundet.org ) eller via privata specialistenheter t ex Spenshults sjukhus utanför Halmstad (www.spenshult.se )

Besvarade frågor under chatten

Fråga Besvarad

Annons
Annons
Annons
Annons