Fråga doktorn

Fråga   Reumatism

oro inför framtiden

Hej jag hoppas du kan svara för detta tar snart knäcken på mig. Jag har MCTD, har försökt leva utan medicin och enbart kortison nu i några månader vilket inte alls har fungerat!! har haft fruktansvärt ont och inflammationer så jag är tillbaka med cellcept. Har inga besvär från inre organ men har varit sjuk sen 2000. Jag funderar inför framtiden, jag undrar om jag (som idag är 24 år) måste inse att jag kommer vid 60 års ålder- äldre. kommer måsta sitta i rullstol och vara jättedålig? kan inte ens tänka mig vad detta ska "tära på en äldre kropp" dock verkar mina brosk vara helt opåverkade. Är otroligt tacksam för svar då jag funderar på det här...

Svar:

Vid reumatiska ledsjukdomar eller reumatiska systemsjukdomar (där MCTD är en) finns idag en kunskap om behandlingsmöjligheter som är vida mycket bättre än för 15- 20 år sedan.

Om man får en bra immunmodulerande medicin (som Cellcept) är riskerna för framtida svår invaliditet och handikapp liten även om man har mycket smärtor. Det är också viktigt att ta upp denna typ av frågor direkt med sin reumatolog för att få ett korrekt svar utifrån sin egen situation.

Besvarade frågor under chatten

Fråga Besvarad

Annons
Annons
Annons
Annons