Fråga doktorn

Fråga   Reumatism

Kraftigt håravfall

Hej jag började äta methotrexate i mars för min reumatism. Jag började att äta 3 tabletter en gång i veckan dock har jag nu övergått till 6 tabletter i veckan. Utöver de tabletterna får jag även folsyra. Dock har mitt hår börjat lossna kraftigt. Så fort jag borstar, duschar eller bara drar handen genom håret så lossar jättemycket hår. Det har pågått i ca en dryg månad. Har tidigare tappat hår i perioder, men aldrig i den här mängden. Håret har i princip halverats i tjocklek. Håravfallet är jämt över hela huvet, så jag har inte fått några kala fläckar. Så nu är min fråga om det kan bero på methotrexatet? Och vad kan jag göra åt det?

Svar:

Tack för Din fråga om metotrexate och håravfall. Håravfall är en känd
biverkan av metotrexate. Jag brukar rekommendera mina patienter att
sänka dosen, i Ditt fall från 6 till 5 tabletter.

Om det inte har avsedd effekt så bör Du byta läkemedel. Om Du har Bechterews sjukdom så har metotrexate vanligtvis inte någon påfallande effekt på sjukdomen. Där börjar man behandling med ett antiinflammatoriskt läkemedel som Orudis retard, Voltaren eller liknande NSAID. Om man har både led- och ryggbesvär så är alternativet Salazopyrin.

Och så träning förstås, dagligen. Kvarstår problemen med inflammation och smärta/stelhet blir nästa steg så kallat biologiskt läkemedel.

Besvarade frågor under chatten

Fråga Besvarad

Annons
Annons
Annons
Annons