Fråga doktorn

Fråga   Reumatism

Kost och reumatism?

Jag läste för något år sedan om försöken på Huddinge sjukhus att förbättra patienter med reumatism via födan. Tidningarna hakade på och talade med försökspersoner som i stor utsträckning tycktes ha hoppat av försöken för att de inte klarade av att laga maten, det blev för ensidigt. Sedan dess har jag förberett mig för ett eget försök och har faktiskt sammanställt en hel privat kokbok för en glutenfri vegan och jag tänker testa detta efter nyår. Nu vill jag bara veta en sak: Det sägs att om personer som dricker mjölk gör ett långt uppehåll, kan de sedan inte återgå till mjölkdrickandet, för de tål det inte längre. Min fråga: Hur lång tid kan man avvara mjölk utan att man drabbas av intolerans?

Svar:

Hej.
Det är väl belagt att kost kan påverka reumatiska symtom och precis som du säger har man vid Karolinska Huddinge visat att glutenfri vegankost ger en förbättring. Det kan för många vara svårt att klara en sådan kost även vad gäller recept, tips, matlagning och det låter som en god idé att ammanställa en kokbok!

Laktosintolerans är vanligt på sydligare breddgrader, och symtomen på att man inte tål mjölkprodukter, utom bl a yoghurt, kommer under uppväxten eller i vuxen ålder. Detta beror på att ett enzym, laktas successivt minskar sin
funktion och då kan kroppen inte ta hand om laktos i mjölk. När man får en skada på tarmen som vid tarminfektioner kan tillfällig mjölkintolerans uppkomma men att det skulle ske om man under en längre period låter bli mjölk är inget jag har sett någon systematisk beskrivning av.

Vänligen,

Johan Frostegård
Specialist i reumatologi, professor.

Besvarade frågor under chatten

Fråga Besvarad

Annons
Annons
Annons
Annons