Fråga doktorn

Fråga   Reumatism

Hög Sänka? Fakta?

Kan någon förklara? Vad är hög sänka och vad innebär det att man har det? Frågar en 65-årig farmor som är orolig för sitt barnbarn!

Svar:

Det finns sedan mycket länge (faktiskt bl a efter en svensk upptäckt) en kunskap om att halterna och sammansättningarna av vissa äggviteämnen i blodet kan avspegla olika sjukdomstillstånd. En effekt av denna ändrade sammansättning är att de röda blodkropparna sjunker till botten snabbare om blodet placeras i ett smalt rör i horisontellt läge under en timma. Man får då en förhöjd sänka dvs de röda blodkropparna sjunker snabbare/mer på en timma.

Idag vet vi mycket mer detaljer om dessa mekanismer och kan mäta vissa av dessa äggviteämnen/proteiner mer specifikt. Så är till exempel halterna av ämnet CRP ( C-reactive protein) förhöjt vid infektioner och inflammationer i kroppen.

När det gäller att förstå varför man har en hög sänka eller förhöjda värden på CRP som tecken på inflammation eller infektion måste man alltid göra en individuell bedömning av en läkare och en övergående förhöjd sänka är inte i sig själv ett sjukdomstillstånd.

Vänligen,
Ingemar Petersson

Besvarade frågor under chatten

Fråga Besvarad

Annons
Annons
Annons
Annons