Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Intervju | Schizofreni

Självmord vanligare hos schizofrenisjuka

Risken för att dö i självmord är 22 gånger högre för en patient med schizofreni, jämfört med normalbefolkningen. Med rätt antipsykotisk behandling kan patienten dock rehabiliteras och återintegreras i samhället.

Publicerad den: 2015-01-08

Annons

År 2000 var risken för att dö i självmord 15 gånger högre bland patienter med schizofreni än hos andra. Till år 2013 hade risken ökat till 22 procent – och ännu finns inget som hejdar den negativa utvecklingen.

– Nu har vi en ny studie på gång som pekar på att skillnaden växer ytterligare, säger Urban Ösby, forskare i neurogenetik, i en intervju först publicerad i Medicinsk Vetenskap 2014.

– Det talar för att gapet mellan schizofrenipatienterna och befolkningen ökar. Man skulle ju önska att vården blir bättre över tiden och inte sämre. Men så här ser det ut, säger han.

Annons
Annons

Medicinering av schizofrena viktigt 

Risken för att begå självmord är, enligt Socialstyrelsen, högre i alla åldersgrupper av schizofrenipatienter, men högst är risken de första fem åren efter insjuknandet i sjukdomen. För att förhindra självmord bland patienter med schizofreni är det viktigt att patienten är noggrann med att ta sin medicin. Med antipsykotiska läkemedel kan akuta skov undvikas, och det blir lättare för patienten att rehabiliteras och leva som vanligt trots sin sjukdom. Utan antipsykotisk behandling är det i regel omöjligt för den som drabbats av schizofreni att leva ett normalt liv.

Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.

Annons