Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Therese Eriksson växte upp med en mamma som var alkoholist

Jag trodde jag kunde få henne att bli nykter. 385 000 barn i Sverige lever i familjer där en vuxen har förhöjd konsumtion av alkohol. Therese Eriksson, grundaren av föreningen Maskrosbarn, är ett av de många barn som växt upp i en missbruksmiljö.

D0C061E2 91E3 41C2 A087 67D824C7D69B
Publicerad den: 2012-12-03

Annons

– Jag hade en väldigt trygg och idyllisk uppväxt tills jag var 11 år gammal. Sedan berättade pappa för mig att min mamma var alkoholist.

Utåt sett såg de ut som den perfekta familjen. Therese berättar om ett stort rött hus med vita knutar i idylliska Enskede och en familj som hade det gott ställt. Men bakom den vackra fasaden fanns en helt annan verklighet.

– När jag var i tonåren åkte min mamma in och ut på olika behandlingshem och på psykiatrin. Jag växte upp med väldigt mycket oro eftersom min mamma både var psykiskt sjuk och missbrukade så var det många olika faser, ibland var hon full och aggressiv – andra gånger nykter och helt fantastisk. Hon kunde också vara deprimerad under långa perioder och manisk och helt hysterisk andra perioder. 

Annons
Annons

Precis som många barn och anhöriga till alkoholister kände även Therese skam och skuld. Hon trodde väldigt länge att det var hennes fel att hennes mamma drack och att hon var den som kunde göra henne nykter.

– Jag gjorde verkligen allt för att hon inte skulle dricka, gömde och hällde ut flaskor och försökte förhindra henne att köpa alkohol. Jag trodde också att jag genom att vara en perfekt dotter kunde få min mamma att må bättre, om jag städade lite mer, fick bättre betyg på proven så kanske hon skulle bli lyckligare. Jag skämdes också mycket för hur det var hemma hos oss och tog sällan hem kompisar och ljög mycket för dem om hur det var hemma hos oss.

Idag använder Therese sin tuffa uppväxt till att hjälpa andra genom föreningen Maskrosbarn och genom att föreläsa för såväl unga som vuxna om hennes uppväxt och upplevelser.

En miljon svenskar dricker för mycket

En miljon svenskar dricker för mycket. 385 000 svenska barn växer upp med en eller två föräldrar som har en förhöjd konsumtion av alkohol.

Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.