Fråga doktorn

Fråga   Psykiatri

Fråga: Sömnproblem vid antidepressiv medicinering?

Jag vill ställa en fråga om min pappas medicinering. Han är snart 74 år gammal och har lidit av sömnproblem sedan tonåren. I åratal tog han olika typer av tunga sömntabletter. Under några år på 80-talet klarade han sig utan tabletter tack vare stöd i en samtalsgrupp. Sedan började han om fram tills han slutade abrupt för några år sedan. Abstinensbesvär i kombination med symtom från två bisköldkörtlar (visade det sig sedan) gjorde honom mycket dålig. Han visste plötsligt inte var han var, blandade ihop nutid och dåtid, fick problem med balansen och mycket annat. Tack och lov klingade dessa besvär av under det följande året. Han opererade bort två bisköldkortlar och kalknivåerna i blodet stabiliserades. Men han hade fortfarande grava sömnproblem, sov inte alls vissa nätter, sedan några timmar andra nätter. Han var också initiativlös, långsam, inåtvänd, deprimerad. I september fick han Cipralex utskrivet. Han trappade aldrig upp dosen och har sedan dess tagit 10 mg per dag. Detta har gjort honom stabilt gladare och mer initiativrik. Men han sover fortfarande dåligt och tar nu Zoplikon ibland, Atarax ibland, ingenting ibland. Varje vecka sover han mycket mindre än han borde och vi anhöriga tror att detta är den främsta orsaken till att han får luckor i närminnet och beter sig förvirrat ibland. Vi ser en tydlig koppling till att han fungerar bättre i vardagslivet när han har sovit bra föregående natt. OBS! Han har genomgått läkarundersökning och alla mätbara värden var bra. Han har också fått bekräftat att han inte lider av någon demenssjukdom. Nu till mina frågor: enligt läkemedelsinformationen om Cipralex kan en biverkning av denna medicin vara just sömn- och insomningssvårigheter. Min pappa och vi funderar nu på att sätta ut Cipralex (han har inte haft depressiva symtom de senaste månaderna). Kanske kan han då ha bättre hjälp av ett medel som Zopiklon som han skulle kunna ta resten av livet? Mina frågor: 1)Han har aldrig tagit mer än lägsta dosen Cipralex, alltså 10 mg. Kan han dela den och ta 5 mg en tid? Hur länge? Eller är dosen så låg att han kan ta bort Cipralex utan någon utsättningstid alls? 2)Om han får tillbaka sina symtom, finns det då någon annan antidepressiv medicin han kan ta som inte alls ger biverkningen att sömnen påverkas? OBS! att hans depression har varit av lätt art, sömnproblemen har förstörst hans liv mycket mer genom åren. Tacksam för svar!

Svar:

Det är helt riktigt att sk SSRI-läkemedel dit Cipralex hör kan ge sömnstörningar tex av typen insomningssvårigheter. Samtidigt tycks det vara så att Din pappas depressiva besvär minskat under Cipralexbehandling. Jag föreslår följande: se till att få en koncentrationsmätning i blod av halten Cipralex. Går att få via vilken vårdcentral som helst. Är koncentrationen normal så fortsätt med nuvarande dosering.

Avsluta Zopiklonbehandlingen och ge istället en liten dos Remeron(Mirtazapin) till natten, förslagsvis 15 mg, en dos som vid behov kan ökas. Remeron (Mirtazapin) som är ett antidepressivt läkemedel har nämligen en såväl ångestlösande - som sömngivande effekt. Kombinationen Cipralex-Remeron fungerar oftast mycket bra. Med denna kombination kan förhoppningsvis Din pappa slippa sina depressiva besvär och dessutom få sova gott,vilket är viktigt. Med tanke på hans bisköldkörtelsjukdom rekommenderar jag att hans kalknivåer i blod kontrolleras gärna halvårsvis.

Vänliga hälsningar Jan Wålinder professor emeritus, psykiater.


Besvarade frågor under chatten

Fråga Besvarad
Biverkningar av mediciner mot depression

2011-08-10 | 14:07

av Jan Wålinder

Känner ett lätt tryck över bröstet.

2011-07-30 | 00:22

av Anders Clarberg

Medicinering vid långsam metabolisering

2011-08-10 | 01:01

av Anders Berntsson

Byte av läkemedel mot depression

2011-07-14 | 12:40

av Jan Wålinder

Panikångest och depression

2011-07-21 | 15:45

av Anders Berntsson

Risk för fosterskador av cymbalta mot depression

2011-05-27 | 09:06

av Anders Berntsson

Hur länge ska jag äta Citalopram? Vill ha medicinen hela livet ut

2011-06-15 | 15:48

av Jan Wålinder

Familj i kris - sonen har depression

2011-05-13 | 08:26

av Anonym användare

Risk för fosterskador?

2011-05-27 | 09:04

av Anders Berntsson

Anonym diagnos?

2011-04-14 | 16:03

av Anders Berntsson

Minskad stress vid depression?

2011-04-26 | 16:44

av Jan Wålinder

Yr och konstig av Citalopram

2011-03-8 | 10:06

av Anders Berntsson

Må sämre vid tillfrisknande?

2011-02-28 | 10:52

av Jan Wålinder

Hur länge kan man äta Sertralin? Planerar att bli gravid

2011-02-17 | 13:41

av Anders Berntsson

psykisk störning

2011-01-5 | 17:08

av Jan Wålinder


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.