Fråga doktorn

Fråga   Psykiatri

Fråga: Självhjälp?

Hej. Jag har en fråga om man kan bli helt bra av sig själv. Jag lider nog inte av depression utan av ångest. Rädd för att må dåligt, rädd för att få ångestattacker osv. största delen är nog självgeneraliserad ångest. Jag har nu sjunkit ner i en period igen med detta skiten och har varit såhär i snart 4 månader. Min fråga, jag går och "väntar ut det", väntar på att bli bra igen. Gör allt för att inte begränsa livet pga ångesten, tex tvingar jag mig själv att åka buss även att det är ångestladdat. Den största rädsla jag igentligen har nu är vad som kan hända om jag inte söker hjälp för ångesten. Jag vill kunna vänta ut detta, för det har jag gjort tidigare i livet. "vänjer mig" vid ångesten och slutar bli rädd för den och då blir det gradvis bättre och bättre. tycker mig känna att även denna period börjar bli bättre men rädslan om vad som kan hända om jag inte söker hjälp kvarstår. är rädd för att bli galen, är rädd för att ångesten ska bli katastrofal (även att jag tror jag känt på den värsta sorten, ångestattack) osv. Jag vill helst fortsätta leva vidare som vanligt nu och som jag sagt vänta ut ångestperioden, tvinga mig själv att göra saker som jag vill även om dom är ångestladdade och till slut bli bra igen. Jag vet att jag borde söka hjälp men för tillfället bor jag i England och här tror jag inte en psykolog skulle funka bra iom. språket, vill inte åka hem pga detta. Nu kanske detta blev lite luddigt men vill bara få bekräftat att jag inte blir värre eller galen av att försöka självbehandla mig, dvs. göra allt jag kan för att må bättre själv och inte begränsa livet. utan att söka professionell hjälp. Visste jag helt säkert att jag inte kommer bli "skadad" av detta, det värsta som kan hända är att tillståndet jag är i fortsätter och att jag kan ta mig ur allt själv om jag verkligen jobbar aktivt med att göra det så skulle jag vara halvvägs där, för då skulle jag lägga all energi på att hitta problemet till min ångest och jobba med mig själv istället för att lägga all energi på rädsla. Hoppas verkligen på svar då en "bekräftelse" om ovanstående från en expert skulle förändra mitt liv.

Svar:

Tack för Din fråga.

Det första man måste fråga sig är om det verkligen är enbart ångest Du lider av? Ångest kan vara kopplat till många olika sjukdomar och symtombilder. Det är svårt att avgöra via brev, men av Din berättelse att döma verkar det vara just symtom på ångest Du lider av. Ren och isolerad ångest är aldrig farligt. Ångestattacker, som Du beskriver som mycket besvärliga, går alltid över. Man fastnar aldrig i en ångestattack/panikattack. Tvärtom är viss ångest något vi alla behöver för att kunna komma vidare i livet med olika projekt och relationer. Den handlingsplan Du beskriver låter som en utmärkt ångestbehandling. Det är många terapeuter som försöker lära ut just de tekniker Du säger Dig använda Dig av.

Det är väl främst två saker jag skulle vilja kommentera. Det första är den ångestbehandling samhället bjuder på. Främst alkohol. Självbehandling av ångest medelst alkohol är förödande, och något jag bestämt vill ta avstånd ifrån. Du nämner inget om det i Ditt brev, men det är en så vanlig behandlingsmetod att jag ville kommentera det. Den andra synpunkten är att om man går med långvarig ångest, som inte viker kan det leda till depression. Om Du känner apati, likgiltighet, inte orkar försöka "kämpa" med Din ångest, viktnedgång, sömnsvårigheter och livsleda bör Du nog söka professionell hjälp. Det låter dock inte så på avslutet i Ditt brev, men är ett observandum.

Vänliga hälsningar Anders Berntsson chefsöverläkare, psykiater.


Besvarade frågor under chatten

Fråga Besvarad
Biverkningar av mediciner mot depression

2011-08-10 | 14:07

av Jan Wålinder

Känner ett lätt tryck över bröstet.

2011-07-30 | 00:22

av Anders Clarberg

Medicinering vid långsam metabolisering

2011-08-10 | 01:01

av Anders Berntsson

Byte av läkemedel mot depression

2011-07-14 | 12:40

av Jan Wålinder

Panikångest och depression

2011-07-21 | 15:45

av Anders Berntsson

Risk för fosterskador av cymbalta mot depression

2011-05-27 | 09:06

av Anders Berntsson

Hur länge ska jag äta Citalopram? Vill ha medicinen hela livet ut

2011-06-15 | 15:48

av Jan Wålinder

Familj i kris - sonen har depression

2011-05-13 | 08:26

av Anonym användare

Risk för fosterskador?

2011-05-27 | 09:04

av Anders Berntsson

Anonym diagnos?

2011-04-14 | 16:03

av Anders Berntsson

Minskad stress vid depression?

2011-04-26 | 16:44

av Jan Wålinder

Yr och konstig av Citalopram

2011-03-8 | 10:06

av Anders Berntsson

Må sämre vid tillfrisknande?

2011-02-28 | 10:52

av Jan Wålinder

Hur länge kan man äta Sertralin? Planerar att bli gravid

2011-02-17 | 13:41

av Anders Berntsson

psykisk störning

2011-01-5 | 17:08

av Jan Wålinder


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.