Fråga doktorn

Fråga   Psykiatri

Fråga: Att bli tvingad?

Jag är 28 år och har anorexia och depression och mycket ångest som resulterar i att jag skär mig och skadar mig på andra sätt också. Har tidigare fått ECT-behandlingar som skrämde mig mycket då jag inte blev tillräckligt sövd. Detta upprepades 4-5 ggr totalt. Jag vägrar ta emot dessa behandlingar igen. Har även provat 9 olika antidepressiva tabletter utan resultat. Nu äter jag oxascand vid behov, vissa dagar tar jag upp till 4 stycken 5 mg:are och andra dagar tar jag inga alls för jag glömmer att jag har tabletterna. Tar stilnoct och propavan till natten för att överhuvudtaget kunna sova och komma till ro. Jag är inne i en långdragen period av sjuk ångest och extrem oro och vill inget hellre än att ta livet av mig. Har bilder i huvudet och hör röster. Bilderna visar mig som död och rösterna säger att jag måste uppnå en verklighet av de inre bilderna. Just nu bara väntar jag på ett bra tillfälle. Jag träffar min terapeut två ggr i veckan, men kommer inte att berätta allting för henne eftersom jag är rädd för att bli tvångsinlagd. Så med denna bakgrund kommer jag nu till min fråga: Kan man bli TVINGAD till ECT-behandlingar? Som sagt så är jag jätterädd för dem och vill verkligen inte uppleva det igen. Sen undrar jag om man kan bli fråntagen sitt eget ansvar från myndigheter, så att tex min sambo skulle kunna ha rätten att säga att jag MÅSTE få ECT igen? (JAg har en liten livsgnista innerst inne i hjärnan som säger att om de inte ger mig ECT igen så kanske jag vågar gå med på att vara inlagd...men den gnistan är väldigt liten.) Jag undrar också om Ni vet hur reglerna är gällande vägning? Ätstörningsteamet där jag går vill tvinga mig att väga mig hos dem. Detta trots att jag väger mig hemma alltid och berättar ärligt för dem varje gång jag kommer dit om hur mycket jag väger. Jag har själv sökt mig till deras mottagning av egen motivation för ca 2 år sedan och eftersom jag inte klarar av att se mina siffror inför NÅGON annan så sköter jag det själv. KAn de verkligen få lov att tvinga mig att väga mig hos dem? Kan de säga att jag inte får lov att fortsätta gå hos dem om jag inte samarbetar på den punkten? Jag är verkligen orolig för att inte ha de kvar som mitt enda hopp om förbättring.

Svar:

Tack för Din fråga

Jag skulle vilja dela upp frågorna lite. När man läser Ditt brev verkar det som att Du mår mycket dåligt. Det verkar dock inte var dåligt på det sätt där ECT skulle hjälpa Dig, som Du mår just nu. Detta är naturligtvis svårt att bedöma i ett brev, men det kan vara en tanke om symtom där troligtvis ECT inte hjälper. Din fråga om man kan bli tvingad till ECT är med andra ord inte riktigt aktuell för Dig. Man kan annars bli tvingad till ECT under de förutsättningar att man är intagen på psykiatrisk klinik mot sin vilja (tvångsvård), och vägrar den behandling som all erfarenhet visar är den bästa behandlingen vid det specifika tillståndet. Det är mycket ovanligt att man hamnar i den situationen. Vi inom psykiatrin vill ju hjälpa -- inte skrämma. Det finns dock speciella situationer där vi inte har annat att erbjuda, och alternativet kanske är man inte överlever sitt allvarliga psykiska tillstånd.

Din andra fråga om Din sambo kan bestämma om tvångsbehandling: Där är svaret tveklöst Nej. Den påverkan kan, och får inte, anhöriga ha på behandlingen. Det är ett beslut som en specialist i psykiatri måste ta.

Reglerna gällande vägning är mycket olika. Det bestämmer förhoppningvis Du tillsammans med Din behandlare, men det finns olika regler på olika mottagningar.

Vänliga hälsningar
Anders Berntsson
Chefsöverläkare, psykiater.


Besvarade frågor under chatten

Fråga Besvarad
Biverkningar av mediciner mot depression

2011-08-10 | 14:07

av Jan Wålinder

Känner ett lätt tryck över bröstet.

2011-07-30 | 00:22

av Anders Clarberg

Medicinering vid långsam metabolisering

2011-08-10 | 01:01

av Anders Berntsson

Byte av läkemedel mot depression

2011-07-14 | 12:40

av Jan Wålinder

Panikångest och depression

2011-07-21 | 15:45

av Anders Berntsson

Risk för fosterskador av cymbalta mot depression

2011-05-27 | 09:06

av Anders Berntsson

Hur länge ska jag äta Citalopram? Vill ha medicinen hela livet ut

2011-06-15 | 15:48

av Jan Wålinder

Familj i kris - sonen har depression

2011-05-13 | 08:26

av Anonym användare

Risk för fosterskador?

2011-05-27 | 09:04

av Anders Berntsson

Anonym diagnos?

2011-04-14 | 16:03

av Anders Berntsson

Minskad stress vid depression?

2011-04-26 | 16:44

av Jan Wålinder

Yr och konstig av Citalopram

2011-03-8 | 10:06

av Anders Berntsson

Må sämre vid tillfrisknande?

2011-02-28 | 10:52

av Jan Wålinder

Hur länge kan man äta Sertralin? Planerar att bli gravid

2011-02-17 | 13:41

av Anders Berntsson

psykisk störning

2011-01-5 | 17:08

av Jan Wålinder


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.