Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Oskars son Kasper lever med MPS: ”Det är som att få alzheimers i barnaålder”

Oskar Ahlbergs son Kasper har den ovanliga diagnosen MPS. 

– Det innebär att hans hjärnceller förstörs. Det är som att få alzheimers fast i barnaålder, säger Oskar Ahlberg. 


Publicerad den: 2022-03-16

Annons
Oskar Ahlberg är ordförande för Svenska MPS-föreningen och pappa till Kasper som lever med MPS III. Han var dessutom en av paneldeltagarna i webbinariet ”Vikten av tidig diagnos”, som var ett webbinarium om sällsynta hälsotillstånd som ändes i mars 2022. I klippet här nedan berättar Oskar om hur det gick till när han son fick sin diagnos.

Vad är om MPS III?

Mukopolysackaridos typ III, eller som det förkortas MPS III, är en allvarlig, medfödd sjukdom som påverkar hjärnan. Sjukdomen klassas som ett så kallat sällsynt hälsotillstånd, vilket innebär att det inte finns så många i Sverige eller världen som lever med sjukdomen. Enligt en svensk studie finns sjukdomen MPS lll hos ett barn per 100 000 födda, skriver Socialstyrelsen.

Barn med MPS lll utvecklas till en början normalt, men när barnet är mellan två och sex år brukar utvecklingen stanna av. Likt alzheimers går utvecklingen istället bakåt. Barnet kan exempelvis inte längre göra sådant som hen kunnat tidigare, exempelvis prata eller gå. Barnets kognitiva och motoriska (rörlighet) funktioner försämras sedan successivt.

Symtom på MPS III

Symtom på MPS lll är epilepsi, sömnstörningar, hyperaktivitet, autism och med tiden intellektuell funktionsnedsättning. 

Oskar berättar om resan till diagnos

Här berättar Oskar om hur det var när han och hans familj fick reda på att Kasper utveckling inte var normal, samt hur det gick till när de till slut fick reda på vad det var MPS lll som Kasper levde med.  

 

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.