Kontaktlinser kan skada synen


bessie webb ljusare
Publicerad den: 2011-05-23
Författare: Besima Aho, Redaktionschef, Netdoktor

Annons

Att använda kontaktlinser på fel sätt kan ge synskador för livet. Det krävs inte mycket för att få långtgående följder: råka somna med linserna, smutsiga linsburkar och strunta i att gå på kontroll hos optiker, skriver SVT Rapport.

– Det värsta som vi får in är infektioner i hornhinnan. I vissa fall kan det leda till ett hål i hornhinnan och då är risken stor för att synen påverkas för livet, säger Eva Karlsson, överläkare och verksamhetschef Ögonkliniken, Universitetssjukhuset i Örebro till Rapport.

Annons
Annons

De mindre allvarliga problemen är väldigt vanliga jämfört med infektioner i hornhinnan. Kontaktlinser innebär påfrestning för hornhinnan. Vissa kan använda kontaktlinser i 20 – 30 år utan att på problem, medan andra drabbas av allvarliga problem. Orsaken är flera faktorer.

-Dels kan det handla om ren otur, att man har dåliga linser, dels kan det handla om dålig linshygien. Den individuella känsligheten spelar också in, säger Thiemo Rudolph, ögonspecialist på Sahlgrenska universitetssjukhuset i Göteborg.

Kommentera denna artikel

Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Annons
Annons
Annons