Inopererade linser fungerar bra för närsynta

Annons
Annons
Annons

De senaste åren har man med en ny kirurgisk metod kunnat behandla synfel där man förenklat opererar in en kontaktlins i ögat. Och nu visar en forskningsgenomgång att den nyare metoden är lite bättre än laserbehandling för personer som är rejält närsynta.

Årligen laserbehandlar tusentals svenskar sina ögon, så att de ska kunna se bra utan glasögon. Men det finns även en annan metod som endast använts några år i Sverige, på några hundra patienter per år. Denna metod går till som så att läkaren opererar in en korrigerande lins i ögat. Man placerar den konstgjorda linsen ovanpå den befintliga. Och nu har forskare inom Cochraneinstitutet gått igenom studier av de bägge metoderna för att försöka avgöra vilken metod som är bäst när man har medelsvår eller svårt närsynthet, definierad som mellan minus sex och minus tjugo på dioptriskalan.

Och forskarnas slutsats är att metoden att sätta in en lins ger en lite större chans att få optimalt synresultat jämfört med lasermetoden. Patienterna som helhet tycks också vara nöjdare.
– Genomgången visar att båda metoderna korrigerar synskärpa bra, säger Annemari Koivula som är överläkare vid Sankt Eriks ögonsjukhus i Stockholm och som har forskat om den här typen av linsoperationer. &nbsp

Hon berättar för Vetenskapsradion att en artificiell lins på det här sättet kan&nbspöka risken för grå starr i vissa fall och poängterar att det behövs fler studier framöver som tittar på långtidseffekter eftersom studierna hittills bara löper över något års sikt. Men slutsatsen att metoden i regel fungerar bra för dem&nbspmed rejäl närsynthet&nbspstämmer med ögonläkarnas erfarenheter från de senaste åren, säger Annemari Koivula.

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Annons
Annons
Annons