Fråga optikern

Ställ dina frågor om synen, ögonen, glasögon, linser eller laseroperation till leg. optiker Peter Vetterskog. Fråga optiker Peter Vetterskog 

Jag gick optikerprogrammet på Karolinska Institutet där undervisningen sker på Karolinska Institutet, Kungliga Tekniska Högskolan samt S:t Eriks Ögonsjukhus. Optikerprogrammet är en 3-årig högskoleutbildning och handleds av såväl optiker som ögonläkare m.fl. Utbildningens tyngd ligger på synproblem och ögonsjukdomar. Efter examen har jag arbetat i ett flertal butiker och kedjor både i Sverige och Norge.

Sedan 2011 driver jag optikerbutiken Medoptik tillsammans med min syster som också är leg. optiker. Vi arbetar dagligen med ögonhälsa och grundliga synundersökningar.

 


Fråga   Ögon

Fråga: Värmes effekt på plastglasbehandlingar

Hej,

Jag köpte nyligen bågar på en optikerkedja, o i vanlig ordning måste jag efterjustera så att dem sitter bra, dvs böja skalmarna mm, detta låter jag optikern göra. Dessa plastbågar jag hade hade en tendens att halka ner på nästippen så jag fick springa några gånger. Dock var jag i en av kedjans butiker för några dagar sedan o optikern ville justera bågarna på så vis att hon måste förvärma plastdelen mellan plastglassen "näsdelen" Jag ryggade till lite o frågade om det verkligen var så bra med tanke på att behandlingarna på glasen är käsnliga för värme, klassikern är ungsluckan hemma där man får passa sig, eller tvärtom ha demn i bilen över natten på vintern är inte heller smart.

Optikern tyckte det inte var nån fara alls, hon värmer bara på just den delen. Vilket inte är sant, värmen kunde hon inte styra så lokalt utan det kommer på glasen också.

Idag var jag igen "Min stammisbutik" o pratade med "min" optiker så berättade att man brukan lägga bågarna i en speciell skydds-form innan man värmer just den delen vid nästippen, o hon visade mig den. Hon sa också att det nog inte är någon fara, och att det ser man direkt om behandlingen skadats.

Eftersom jag är ingenjör och har tekniskt förståelse o tänk så ville jag inte riktigt köpa detta argument. En behandlings "hinna" skulle jag mycket väl kunna tänka mig succesivt slits och krackelerar. De första slitageteckning tror jag är microskoptisk o inget man ser med blotta ögat, när dessa små sprickor utsätts för fler o fler tuffare behandlingar som värme/kyla o rengöring så kommer dem krackelra mer med tiden.

Av de 20 år jag burit glasögon så har det nog bara inträffat 1 eller 2 gånger att mina glasägons behandlingar gett upp med tiden, men då är jag också rädd om mina glasögon. Sen förstår jag att det finns olika behandlingskvaliteer. (Dem jag har idag är plastbågar o platsglas från en "billigare" kedja.)  

Jag skulle gärna vilja ha lite feedback på om jag bör oroa mig eller ej. Jag vill inte upptäcka i förtid att mina göasögon börjar blir dåliga o sen ha svårt att häva min rätt att en av deras butiker själva skadade dem med sin felaktiga värmebehandling.  tack!

Svar:

Hej!

Det är inte ovanligt att man värmer plastbågar över näsan och man har då speciell utrustning för att glasen inte ska skadas eller krackelera. Skulle glasen krackelera så ser man det omgående, glasen blir lite som gladpack och suddiga. De flesta glastillverkare har 2 års garanti på antireflexbehandling så krackelerar den inom den tiden byts de på garanti. Så du behöver inte vara orolig.

Vänliga hälsningar

Peter vetterskog, Leg. Optiker på Medoptik