Fråga optikern

Ställ dina frågor om synen, ögonen, glasögon, linser eller laseroperation till leg. optiker Peter Vetterskog. Fråga optiker Peter Vetterskog 

Jag gick optikerprogrammet på Karolinska Institutet där undervisningen sker på Karolinska Institutet, Kungliga Tekniska Högskolan samt S:t Eriks Ögonsjukhus. Optikerprogrammet är en 3-årig högskoleutbildning och handleds av såväl optiker som ögonläkare m.fl. Utbildningens tyngd ligger på synproblem och ögonsjukdomar. Efter examen har jag arbetat i ett flertal butiker och kedjor både i Sverige och Norge.

Sedan 2011 driver jag optikerbutiken Medoptik tillsammans med min syster som också är leg. optiker. Vi arbetar dagligen med ögonhälsa och grundliga synundersökningar.

 


Fråga   Ögon

Fråga: Utbuktande fläck i ögonen

Hej. 

Jag märkte sommaren 2014 att jag har en utbuktande fläck, en i varje öga mellan pupillen och tårkanalen.
Fläckarna ser ut som när man googlar på ögoninflammation. Hittade även något som liknade när jag sökte på " Human retina - optic nerve" men vad jag förstod så ligger det på ögats baksida.. 
Jag vet inte hur länge jag haft dessa innan men jag har insett att symtomen inte försvinner. Jag har testat receptfri ögondropp, och vill ogärna testa fler kemikalier till mina ögon utan att veta orsaken och om de hjälper. 

Jag vet att jag sedan barn fick glasögon, för bryningsfel, men aldrig använde glasögon för jag ansåg att jag inte behövde.
Nu i mitt vuxna liv inser jag att jag blir trött i ögonen vid minsta anstränging, speciellt när jag läser och inte har tillräckligt med ljus.

Ska jag uppsöka en ögonläkare eller optiker? Kan ögoninflammationen vara pga. allergi? Har inga bevisade allergier men jag är förkyld eller snuvig hela tiden.

Tacksam för svar!

Svar:

Hej!

På din beskrivning låter det som du pinguecula vilket är som en vit eller gulaktig förtjockning av bindväven. Det är väldigt vanligt och är inget farligt. En ögonläkare kan skrapa bort det vid besvär, men oftast kommer det tillbaka igen efter ett tag. Om det inte påminner om min beskrivning skulle jag boka tid hos en optiker som kan kolla ögonen.

Vänliga hälsningar

Peter Vetterskog, Leg. Optiker på MedoptikAnnons