Fråga optikern

Ställ dina frågor om synen, ögonen, glasögon, linser eller laseroperation till leg. optiker Peter Vetterskog. Fråga optiker Peter Vetterskog 

Jag gick optikerprogrammet på Karolinska Institutet där undervisningen sker på Karolinska Institutet, Kungliga Tekniska Högskolan samt S:t Eriks Ögonsjukhus. Optikerprogrammet är en 3-årig högskoleutbildning och handleds av såväl optiker som ögonläkare m.fl. Utbildningens tyngd ligger på synproblem och ögonsjukdomar. Efter examen har jag arbetat i ett flertal butiker och kedjor både i Sverige och Norge.

Sedan 2011 driver jag optikerbutiken Medoptik tillsammans med min syster som också är leg. optiker. Vi arbetar dagligen med ögonhälsa och grundliga synundersökningar.

 


Fråga   Ögon

Fråga: Torra svullna kliande ögon

Jag har haft massa problem med ögonen senaste 10 åren. De svullnar, kliar, är röda och det är klet i dem. Jag går fast på Aerius, jag kan inte använda "vanliga" allergidroppar förutom en som heter "spersallerg" (de andra gör det bara värre), den funkar tillfälligt. Jag droppar ögonen med saltvatten flera gånger på er dag och jag har vitapos salva till ögonen flera ggr dagligen, jag försöker använda mig av värme och massage på ögonen med (jag har provat oculus, systane mfl och ingen hjälper).

Tidigare har jag använt vexol ögondroppar, då klarade jag att stabilisera ögonen så att jag fungerade normalt, men vexol tillverkas inte längre och min läkare gav mig recept på cellgift - det vägrar jag använda. Så nu har jag ingenting. ögonen är en konstant psykisk och fysisk plåga. De kliar, de svullnar, de är röda, de rinner av och till. De gör ont och jag stressar mycket med dem. Har du något förslag å hur man kan forstätta det här? jag tycker att det är jättejobbigt. jag har vart hos 3 st specialister under åren och ingen hittar något fel men är oense om vilken glasögonstyrka jag ska ha (!) - jag har glasögon och det gör ingen som helst skillnad.

Jag har hittat något som heter Lotemax på internet, men vill inte behandla mig själv.

Svar:

Jag skulle rekomendera att du kollar med Källmarkskliniken i Stockholm som är specialiserad på torra ögon. Så kontakta de och boka en tid så borde du kunna få hjälp. Lycka till!

Vänliga hälsningar
Peter Vetterskog - Leg. Optiker på MedoptikDu har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.