Fråga optikern

Ställ dina frågor om synen, ögonen, glasögon, linser eller laseroperation till leg. optiker Peter Vetterskog. Fråga optiker Peter Vetterskog 

Jag gick optikerprogrammet på Karolinska Institutet där undervisningen sker på Karolinska Insitutet, Kungliga Tekniska Högskolan samt S:t Eriks Ögonsjukhus. Optikerprogrammet är en 3-årig högskoleutbildning och handleds av såväl optiker som ögonläkare m.fl. Utbildningens tyngd ligger på synproblem och ögonsjukdomar. Efter examen har jag arbetat i ett flertal butiker och kedjor både i Sverige och Norge.

Sedan 2011 driver jag optikerbutiken Medoptik tillsammans med min syster som också är leg. optiker. Vi arbetar dagligen med ögonhälsa och grundliga synundersökningar.


Fråga   Ögon

Svårigheter att hitta rätt styrka eller linser

Hej!

För ett antal år sedan upptäcktes det att jag behövde glasögon och optikern jag gick till då sa att jag ser -1.0 på båda ögonen och +0.25 på båda ögonen, så där är det ett litet brytningsfel.

Efter ett tag upplevde jag det som att det blev svårare att läsa texterna och att det var lite gråare. Då gick jag till optikern igen och de ökade på på både linserna och glasögonen till -1.25 och +0.25. När det gått ett tag med denna styrka på glasögon och linser fick jag då problem med linserna. Mina ögon blev torra, det skavde och jag tycktes inte hitta någon lins alls som var helt bra. Glasögonen hade jag kvar i samma styrka.

Då var det dags att gå till optikern igen. Först gick jag till min gamla optiker men efter olika omständigheter så valde jag att byta optiker.
Första undersökningen visade att visst hade jag rätt styrka då var det bara att hitta rätt linser. Men någonstans blev det inte helt bra heller och jag fick göra fler undersökningar. Då testade vi och såg om ögonmuskeln var överansträngd, men nej det verkar inte så.

Så till det största problemet och troligtsvis osäkerheten hos optikern...
Mina ögon verkar gå fram och tillbaka i skärpeläge ofta. Om jag tittar på något och sedan tar en paus och blickar lite kan ögonen justera sig och jag kan läsa ganska bra. Vid andra undersökningen så sänkte vi styrkan till -0.50 eller -0.75 och +0.25. Nu har problemen med ögonen börjat igen. Jag är trött i ögonen, nästan så att de ömmar, om du förstår hur jag menar. Jag kan inte alltid läsa skyltarna helt perfekt, de är lite otydliga eller suddiga och ögonen upplevs lite torra igen och det har åter igen börjat skava.

Vad är problemet med mina ögon? Jag ser ju inte så dåligt, så jag förstår inte varför det är så här. Kan jag ha fel styrka igen?
Tillägga börs kanske att jag arbetar vid datorn 8 timmar om dagen. Kan det vara där det strular? Att jag har fått problemen därifrån?
Snälla kan ni hjälpa mig att reda ut det här? Ska till optikern igen den 13 mars och jag undrar hur vi ska göra då. Känns så jobbigt att det är så här. Min optiker var väldigt noga, men hur kan de olika optikerna där ge olika styrkor? Orkar inte mera!

Tacksam för all typ av svar!

Med vänliga hälsningar/

Eva Johansson

Svar:

Hej!

Det är svårt att säga vad orsaken är i ditt fall eftersom jag inte känner till alla värden. Generellt är dock torra ögon ofta en bov när gäller svajig syn. En annan bov är om man har brytningsfel som inte helt kan korrigeras med traditionella linser. Ett tredje alternativ är om du har ackommodationsproblem dvs. ögonen har svårt att ställa om till nära håll och därför behöver olika styrkor för långt håll och nära.

Linser är knepigare att få till än glasögon då man måste ta hänsyn till fler parametrar. Det kräver även lite erfarenhet som optiker att veta i vilka fall som vilka linser fungerar bra och dåligt. I bland kan det även krävas en del testomgångar och återbesök innan man hittar rätt. Om inte traditionella linser fungerar kan ett tips vara att testa individuella linser som är skräddarsydda för dig, men det är inte alla optiker som jobbar med såna linser. Hoppas det löser sig för dig!

Med vänlig hälsning

Peter Vetterskog,leg optiker på medoptik

Besvarade frågor under chatten

Fråga Besvarad
Ljusare runt irisar, regnnågshinna.

2018-08-11 | 22:51

av Peter Vetterskog

Oklar skärpa/dimsyn

2018-07-30 | 11:56

av Peter Vetterskog

Skelögdhet, bot gentemot det.

2018-07-2 | 00:03

av Peter Vetterskog

brytningsfel

2018-06-26 | 14:58

av Peter Vetterskog

Försämrat synfält

2018-05-17 | 15:24

av Peter Vetterskog

Värk bakom ögonen

2018-05-22 | 14:36

av Peter Vetterskog

närsynthet barn

2018-05-15 | 20:53

av Peter Vetterskog

Mina ögon pulserar i takt med hjärtat.

2018-05-12 | 22:29

av Peter Vetterskog

Har synen blivit sämre?

2018-05-10 | 14:45

av Peter Vetterskog

Gula Fläcken

2018-05-9 | 15:08

av Peter Vetterskog

Ögon

2018-05-8 | 20:07

av Peter Vetterskog

Närsynthet - ser dåligt på nära håll med linserna i

2018-05-5 | 17:15

av Peter Vetterskog

Ser mitt eget öga i prismaglasögon

2018-05-4 | 09:15

av Peter Vetterskog

Gråstarroperation

2018-05-1 | 23:08

av Peter Vetterskog

Brun fläck i ögat

2018-04-29 | 12:06

av Peter Vetterskog


Annons
Annons
Annons
Annons
Annons