Fråga optikern

Ställ dina frågor om synen, ögonen, glasögon, linser eller laseroperation till leg. optiker Peter Vetterskog. Fråga optiker Peter Vetterskog 

Jag gick optikerprogrammet på Karolinska Institutet där undervisningen sker på Karolinska Institutet, Kungliga Tekniska Högskolan samt S:t Eriks Ögonsjukhus. Optikerprogrammet är en 3-årig högskoleutbildning och handleds av såväl optiker som ögonläkare m.fl. Utbildningens tyngd ligger på synproblem och ögonsjukdomar. Efter examen har jag arbetat i ett flertal butiker och kedjor både i Sverige och Norge.

Sedan 2011 driver jag optikerbutiken Medoptik tillsammans med min syster som också är leg. optiker. Vi arbetar dagligen med ögonhälsa och grundliga synundersökningar.

 


Fråga   Ögon

Fråga: Små färgade prickar i synfältet

Har under de senaaste dagarna börjat se små prickar i mitt synfält.

Dom hamnar aldrig direkt framför ögat utan alltid någonstans utanför fokusering.

Dom är relativt små och försvinner ganska fort, men ibland kan det komma flera på raken.

 

Lite störande är det faktiskt och nu har det trots allt gått ett par dagar och det har inte slutat.

Är det något allvarligt? Bör jag vara orolig? Jag har ett 1mm högt och 1mm brett sår i hornhinnan, kan det vara orsaken till prickarna? Jag kurerar för tillfället mitt öga med dropparna Oftaquix, där jag blivit tillsagd att jag ska ta en droppe 5 gånger om dagen med 3 timmars intervall innan jag ska på återbesök den 19:e maj. Dessvärre dök prickarna upp först efter att jag fått dropparna, så jag kunde inte säga till min ögonläkare.

 

MVH

Svar:

Hej!

Är det som små prickar som simmar iväg när du försöker titta på dem? Som syns bäst mot en ljus bakgrund t.ex. en vit vägg? I så fall är det med största sannolikhet mouches volantes eller glaskroppsavlossning som det heter på svenska. Ögat är ihåligt och fullt med vatten, lite som en snöglob. I bland lossnar det som små flagor från insidan och när de flyter fram i synfältet ser man som små prickar eller maskar. Det är helt ofarligt och inget man gör något åt. Skulle det däremot plötsligt bli mycket prickar samt att du ser blixtar så behöver du söka ögonläkare för då kan det vara näthinneavlossning. Det borde inte ha med såret på hornhinnan att göra, men eftersom du går hos en ögonläkare kan du fråga nästa gång för säkerhets skull.

Vänliga hälsningar

Peter vetterskog, Leg. Optiker på MedoptikDu har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.