Fråga optikern

Ställ dina frågor om synen, ögonen, glasögon, linser eller laseroperation till leg. optiker Peter Vetterskog. Fråga optiker Peter Vetterskog 

Jag gick optikerprogrammet på Karolinska Institutet där undervisningen sker på Karolinska Institutet, Kungliga Tekniska Högskolan samt S:t Eriks Ögonsjukhus. Optikerprogrammet är en 3-årig högskoleutbildning och handleds av såväl optiker som ögonläkare m.fl. Utbildningens tyngd ligger på synproblem och ögonsjukdomar. Efter examen har jag arbetat i ett flertal butiker och kedjor både i Sverige och Norge.

Sedan 2011 driver jag optikerbutiken Medoptik tillsammans med min syster som också är leg. optiker. Vi arbetar dagligen med ögonhälsa och grundliga synundersökningar.

 


Fråga   Ögon

Fråga: Problem med rinnande ögon

Hej! När jag var liten bebis hade jag problem med en för trång tårkanal, vilket opererades. Jag har sedan dess aldrig haft problem igen. Den senaste månaden har mina ögon börjat rinna MASSOR, även inomhus. Vissa stunder bättre än andra. Utomhus är det helt hopplöst, men det kan jag förstå med tanke på att det är kallt och blåsigt (även om mina ögon tidigare i livet aldrig störts av det). Det är klara vanliga tårar och ögonen är i övrigt inte röda eller irriterade på något sätt och vis. Det är väldigt frustrerande då det påverkar vardagen och får mig att tappa koncentrationen totalt. Ingen höjdare att få frågan om man är ledsen hela tiden heller. 

Kan det vara för trånga tårkanaler igen? Och skulle det i så fall komma på båda ögonen samtidigt? Jag köpte Systane idag i hopp om lindring utifall det är så att mina ögon helt enkelt är torra i grund och botten. 

Svar:

Hej! 

Det kan vara trånga tårkanaler igen eller att din tårvätska är instabil. Tårarna består av tre olika lager och om något av lagren är lite svagare har tårvätskan svårare att hålla ihop och tårarna börjar rinna. Oftast är det lipidskiktet som är försvagat i så fall. Testa i så fall Tears Again som är en ögonspray rik på lipider. Det finns även andra produkter, men jag kommer inte på namnet på dessa för stunden. Annars kan du testa någon form av ögondroppar i gelformat som är lite tjockare. Det finns många produkter och vissa fungerar bättre än andra. Bäst är produkter utan konserveringsmedel och som innehåller hyaluronsyra. Se till att droppa eller spraya 4-6 gånger per dag. Har det inte blivit bättre på någon vecka är det bra om ögonläkare får kontrollera dina tårkanaler.

Vänliga hälsningar

Peter Vetterskog, leg optiker på MedoptikAnnons